Fókuszban a Jázminvirág |
![]() |
Written by Horváth-Kovács Diána | |||
There are no translations available. ![]() Ayurvédikus felhasználásAyurvédikus tulajdonságait vizsgálva elmondható, hogy a Jázmin egyszerre keserű, fanyar és pikáns ízű. Ha az ízeket analizáljuk, akkor megállapítható, hogy a Kapha és a Pitta doshát csökkentő hatásokkal bír, míg a Vata doshát növelheti. Így alkalmazása javasolt Kapha és Pitta túlműködéses betegségeknél, vagy Vata alulműködését feltételező zavaroknál. A Pitta jellegű tünetek kísérője a láz, a gyulladás, a viszketés, a kiütés, az érzékenység megjelenése mind külsőleg, mint érzelmileg. Kapha jellegű túlműködésre utaló jelenségek a túlzott váladékképződés (pl. hurutos megbetegedések), a testsúlynövekedés, a meszesedési folyamatok, aluszékonyság, enerváltság.
A jázminvirág hatásai![]() A jázmin jótékony hatásait elsősorban az idegrendszerben, a vérkeringési rendszerben és a szaporító szervrendszerben fejti ki. Idegerősítő tulajdonságú, ezért érzelmileg megterhelt állapotokban javasolt fogyasztása. Mivel csökkenti a Pitta doshát, ezért jól alkalmazható különböző baktérium-és vírusfertőzések kezelésében, járványos betegségeknél is a magas láz csillapítására, égő érzéssel járó panaszoknál (pl. húgyúti gyulladás). Csillapítja a gyulladásokat is (pl. bőrgyulladások, kötőhártya gyulladás.
Megfigyelték a nyirokrendszerre kifejtett erősítő hatását, ezért alkalmazzák rákos állapotok leküzdésénél is (pl. mellrák, csontrák). Erős vérzéscsillapító hatással bír keserű és fanyar tulajdonságainak köszönhetően.
AlkalmazásaTeaként fogya
![]() Indiában a nők kedvenc hajdísze a jázminfüzér. Nem csak a mindennapokban, de ünnepekkor, esküvők alkalmából is jázminfüzért kap az ünnepelt a nyakába.
|