Trikatu Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

A Trikatu egy szanszkrit eredetű szó, jelentése: „három fűszer”. Nevéből is kitűnik, hogy egy 3 növényből álló fűszeregyvelegről van szó. A 3 fűszer nem más, mint a fekete bors (Piper nigrum), az indiai hosszú bors (Piper longum) és a gyömbér rizómája (Zingiber officinalis).

 

A fűszerkeverék legfontosabb hatása az emésztésjavítás, az étvágygerjesztés és az emésztőrendszeri zavarok kezelése. A Trikatu segít a gyomor és a bélrendszer felfúvódásos problémáinak legyőzésében, ugyanakkor hasznos gyomorrontás esetén is.

 

MILYEN PROBLÉMÁKRA HASZNÁLJUNK TRIKATU KEVERÉKET?

A Trikatu az alábbi tünetek legyőzésében alkalmazható hatékonyan:

Segít a Kapha dosha túlműködéseként megjelenő hízékonyság, túlsúly leküzdésében étvágygerjesztő hatásának köszönhetően. Mivel aktív emésztőrendszeri serkentő, így az emésztő tűz, az Agni felélesztésével segít alaposabban feldolgozni a bevitt tápanyagokat. Így azok kevésbé rakódnak le, s okoznak elhízást. A Trikatu zsírégető hatású fűszerkeverék.

Igen jó emésztőrendszeri tonizáló hatással bír, segíti az ételek beépülését a szervezetbe. A vércukorszintet normalizáló hatása folytán megelőzi az ételek iránti mérhetetlen sóvárgást, s így az ember táplálkozása is kiegyensúlyozottabbá válik, hiszen nem visz be mérhetetlen mennyiségű tápanyagot.

A Trikatu erősíti a gyomor- és a légzőrendszer működését, átpolarizálja a lassú emésztést, a köhögés és a magas koleszterinszint problémáival szemben is fellép.

A Trikatu keveréknek melegítő hatása van, segíti a szervezetben fellépő torlódásokat, felgyülemlett váladékokat feloldani és újra átjárhatóvá tenni a test kis csatornáit.

A három fűszer keveréke serkenti az emésztőenzimek termelődésének folyamatát (pl .sósavét) és ezáltal az éhség érzetet is növeli. Emiatt bizonyul hatékony étvágygerjesztőnek.

Azokban az esetekben azonban, amikor a Pitta dosha túlműködik a szervezetben, pl. gyomorégést, elsavasodást, refluxot, gyomor-és nyombélfekélyt okozva, a Trikatut igen körültekintően és mérsékelten szabad csak alkalmazni! Ugyanis a Trikatu összetevői az emésztő tüzet erősítik, s ez egy amúgy is Pitta dosha, azaz a tűz elem túlműködésével küzdő ember számára nem hogy segítené, hanem hátráltatná gyógyulásában.

A Trikatu keverékkel először Indiában találkoztam. Egy indiai családban az ebédet követően a nagymama egy nagy kanál Trikatu porral közeledett felém. Megkóstoltam, furcsa íze volt, számomra ismeretlen. Azonban a család többi tagja automatikusan nyitotta száját és elfogyasztotta a kanálon lévő mennyiséget. Indiában tradicionálisan alkalmazzák a porkeveréket a családok.

Magyarországon is kapható a Trikatu por, s ez jó hír azoknak, akik kedvet kaptak kipróbálására.