Gyomorfekély és az ayurvéda Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Gyomorfekély és az ayurvédaA gyomor nyálkahártyájának gyulladása erős fájdalmat, égető érzést és vérzést okoz. Az orvostudomány mai álláspontja szerint a gyomorfekélyt bakteriális fertőzés okozza. De mit mond a gyomorfekélyről az Ayurvéda? Az ayurvéda holisztikus tudomány, mely szerint a betegség kiváltója lehet baktérium, vagy vírus, de az oka a lélekben keresendő. 

LELKI OKOK

A megnövekedett Pitta (lázadó és agresszív lelkiállapot, a túlfeszítettség, idegesség, túlzott idegeskedés és érzékenység) váltja ki az emésztőrendszerben a gyomorsav túltermelődését, mely a gyomor nyálkahártyájában kárt tesz, és végső soron kialakítja a fekélyes állapotot. Akinek gyomorfekélye van, hajlamos az agresszióra és indulatait nem tudja levezetni. Fél a fájdalomtól, a sértettségtől, attól, hogy valaki megsebzi nem csak fizikailag gondolva itt a fájdalomtól való félelemre, hanem a lelki sebekre is kitérve. Az ilyen ember azért, hogy gyengeségét elrejtse, palástolja labilitását éppen ennek ellenkezőjével, azaz uralja és akár meg is félemlíti környezetét. A megoldás mindenképpen az, ha az ember a konfliktushelyzeteiből és problémáiból nem még több erőfeszítéssel és akaratossággal mászik ki, hanem megérti a szituáció mondanivalóját és levonja a helyes következtetéseket.
 

AZ AYURVÉDA SZERINT

Az Ayurvéda alapján a gyomorfekély egy Pitta típusú megbetegedés, mégpedig a tűz elem túltengésének jele. Lefolyását tekintve lehet Vata, Pitta és Kapha típusú. A Vata típusú gyomorfekély inkább okoz fájdalmakat, mint égető érzést, velejárója a hidegérzet, az aggodalmaskodás, álmatlanság, gázosodás, székrekedés, hasüregi fájdalom és az érezhető szívdobogás. Ebben az esetben a Vata túlműködésének köszönhetően a túlzott aggodalmaskodás az, amely fokozza a gyomorsav termelődését. A túlzásba vitt száraz ételek fogyasztása felszárítja a nyálkahártya nedvességtartalmát, amely fekélyt okozhat, ezért Vata csökkentő étrend javasolt az ilyen esetekben (Kapha típusú ételek előnyben részesítése).
 
A Pitta típusú gyomorfekély esetében az égő érzés a legmarkánsabban jelen lévő tünet. A harag és a türelmetlenség a legfőbb mentális okai kialakulásának. Ebben az esetben Pittát csökkentő diéta javasolt (szintén a Kapha ételeket kell előnyben részesíteni).
 
A Kapha jellegű gyomorfekély igen ritka jelenség. Tünetei a fehér vagy áttetsző váladékozás, émelygés, hányinger, étvágytalanság, tompa fájdalom és nehézkesség érzése. Mentális okai a kapzsiság, szomorúság, bánat, fájdalom, érzelmi kötődés. 

TÁPLÁLKOZÁS

Általánosan javasolt a könnyen emészthető ételek előnyben részesítése, vagy egy tejjel végzett böjt tartása. A böjtöt napi 3-4 pohár meleg tej bevitelével végezzük. Az alkohol fogyasztása és a dohányzás növeli a fekély kialakulásának esélyét, ahogy a fokhagyma, a hagyma, a savanyúságok, az ecet, a banán, a fűszerek és a só túlzott használata is. Az Ayurvéda a refluxról c. írásban megfogalmazott étkezési elvek betartása a fekély kezelésében is segíthet.  Az aloe vera gél és az édeskömény tea védelmet nyújt a gyomor nyálkahártyájának.
 
A gyomorfekély kezelésére az Ayurvéda antibakteriális jellegű terápiát javasol. Vata, Pitta és Kapha jellegű gyomorfekély kezelésére egyaránt megfelelő a szantálfa, a jázmin és a kurkuma fogyasztása.
 
A fekélyt okozó mentális zavarok legjobb kiegyensúlyozója az étrendre való odafigyelés mellett a jógaterápia, amelyben a légzőgyakorlatok segítségével lenyugtathatjuk az idegrendszert és csillapíthatjuk idegességünket, ingerültségünket. A jóga mellett bármilyen sport is segítség az agresszió levezetésében, de az úszás is hasznos lehet. A túlműködő tüzet meg kell szelidíteni, és egyensúlyba hozni, melyet alkotó és kreatív tevékenységek végzésével el is érhetünk. A fekélyt kiváltó indulatos és uralkodó természet törekedjen arra, hogy megtalálja az arany középutat, amely nem más, mint az együttműködés. Ez nem jelent mást, mint a napi kihívásoknak megfelelni és megbirkózni az embert érő feladatokkal.