Anyatejes zavarok Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Anyatejes zavarokAz anyatejes táplálás a születés pillanatától nem csak a gyermek növekedését, de a mama-baba kapcsolat elmélyülését is szolgálja. Kezdő kismamák még nem rendelkeznek megfelelő jártassággal a baba szoptatásáról, és sokszor felesleges félelmeik, kételyeiknek köszönhetően a tápláló anyatej veszít mennyiségéből, minőségéből. Az így kialakult kettősségek megzavarják a szervezetben működő doshák egyensúlyát.

AZ ANYATEJRE HATÓ DOSHÁK ZAVARÁNAK TÜNETEI

Az Ayurvéda szerint a szomorúság, a haragvó és indulatokat gerjesztő habitus, a túlzott megerőltetések és az értelmetlen diéták csökkentik az anyatej mennyiségét. Ezzel szemben a szeretet, a boldogság, a tápláló étkezések, és a pihenés, a nyugodtság megtartja az anyatej mennyiségét. A lelki békétlenség mellett a túlzásba vitt cselekedetek (indulatok, vagy akár a túlzott étkezések) és a rendszertelenség is hozzájárulnak az anyatej megcsappanásához. A sós, savanyú, csípős, és állott ételek fogyasztása szintén kedvezőtlenül befolyásolja az anyatej termelődését. A testre ható erők, az úgynevezett doshák, a mamában működő tudati félelmek, szorongások, indulatok hatására veszítenek egyensúlyi működésükből és megzavarják az anyatej állagát. A Vata, Pitta és Kapha hatóerők zavara a szervezetben az alábbi sajátosságokat kölcsönzi az anyatejnek:
 
  1. A Vata dosha zavara rossz ízt, érdes érzést kölcsönöz a tejnek. Fogyasztásával a baba lassabban fejlődik és vékonyabb testalkatú lesz. A tejet habzóvá teszi, mely a gyermek hangját erőtlenné teszi, valamint vizelet és székletvisszatartást (szorulást) és haspuffadást okoz. A Vata felszárítja a tej zsíros alkotóját, így téve a babát gyengévé (hiszen a tej zsírjától növekedne, fejlődne)
  2. A Pitta dosha zavara rendellenes színt és kellemetlen illatot ad a tejnek. A rendellenes szín alatt az Ayurvéda a tej kékes, sárgás, sötét színű árnyalatait érti. A Pitta okozta kellemetlen illatú tej a babában extra izzadást, szomjat, hasmenést, tartós lázt okoz és elveszi a baba kedvét a tej fogyasztásától. A Pitta zavara megrontja a tej ízét, a kisbabának vérszegénységet és sárgaságot okozva.
  3. A Kapha dosha zavara zsírosságot, nyálkásságot és nehezen emészthetőséget okoz. A tej túlzott olajossága hányást, hasi fájdalmat, kóros álmosságot, kimerültséget, nehéz légzést, köhögést, extra nyálelválasztást, szívproblémákat idéz elő.

 AZ EGÉSZSÉGES ANYATEJ

Az Ayurvéda szerint az egészséges mennyiségű és minőségű anyatejért a kismama fogadja meg az alábbi tanácsokat:
 
  1. Az anyatej mennyiségét növeli a szőlőlé, a lehetőleg friss zöldségek, a víz, a gabonafélék, gyümölcsök, húsok, a húsleves, a ghí, a fokhagyma, hagyma, és alapvetően az olyan tápanyagok fogyasztása, melyek folyékonyak, édesek.
  2. A boldogság, elégedettség, az öröm megélése gyarapítja az anyatejet.
  3. A baba simogatása a szoptatás közben, az érintés hatására serkenti a tejelválasztást.
  4. A mama engedje, hogy a baba kiszívja a megfelelő tejmennyiséget az egyik mellből, aztán tegye át őt a másik oldalra.
  5. A gyógyító növények és fűszerek közül az édeskömény, a görögszéna mag, a spárga segíti a tejmennyiség stabilizálását. Az édeskömény teából naponta a kismama fogyasszon el 2-3 csészényivel. A görögszéna magjából (vagy annak porított formájából) vegyünk fél teáskanálnyit zabkásával vegyítve, és naponta fogyasszuk. A spárga az anyatej mennyiségét és minőségét is helyreállítja.
A szoptató kismama ne aggódjon, ha mellei megnövekedtek és igénybevettebbek, mint korábban. A mell eredeti funkciója nem a szexuális vonzódás fenntartása, hanem Istenadta jelentősége az utódok táplálása. Csak a mai kor embere tette szexuális szimbólummá, és tette követelménnyé a mellek mindenek előtti ápoltságát. A mama ne hagyja, hogy a társadalom és a másik nem képviselőinek elvárása miatt babáját félelmekkel táplálja mellének állapotán aggódva. A mama csakis a baba okozta öröm és felszabadultság érzésének adja át magát szoptatás közben és meglátja, hogy így a közösen eltöltött percek mindkettejük megelégedésére válnak.