Az éltető anyatej Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Az éltető anyatejA szoptatás nem csak a baba egészségére, de a kismama elégedettségére is szolgál. Nincs is annál jobb élmény, mint a testükből táplálni valakit, akit hónapokig hordtunk a szívünk alatt. Természetes ösztön, melyet mai modern világunkban sokan, pl. sztárok, próbálnak elnyomni és önös érdekeiket figyelve, igyekeznek megőrizni kebleik formáját.

A szoptatás az a folyamat, melynek során nem csak csecsemőnket tápláljuk, de mindkét fél, az anya és a baba is elmélyíti szeretetteljes kapcsolatát. Az Ayurvéda nem hiába hívja az anyatejet „nektárnak”.

Melyek az anyatejes táplálás előnyei?

  1. Az anyatej természetesen steril, mely védi a babát a betegségektől és fertőzésektől
  2. Testhőmérsékletű, így a legjobb a baba számára
  3. Emésztő enzimeket tartalmaz, elősegítik a lebontó folyamatokat a baba szervezetében  

Ahogy minden ember különböző testtípussal, Prakrutival rendelkezik, úgy a kismamák tejének alaptulajdonságai sem hasonlóak. A Vata-Pitta-Kapha dominancia az anyatejben is kimutatható.  Ezért az anya nem megfelelő táplálkozási szokásai megnyilvánulva az anyatej összetételében okozhatják a csecsemők megbetegedéseit. Gondoljunk csak a hasfájós babákra. A hasfájással együttjáró bélfeszülés kellemetlen, fájó érzést vált ki a babákban. A belek felfúvódása a levegő típusú ételek előnyben részesítése miatt jelentkezik. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen levegő típusú étel: káposztafélék (kelbimbó, karfiol, kínai kel, brokkoli), kukorica, áfonya, szeder stb. Az anyukáknak érdemes odafigyelniük a táplálkozásukra, mert a fent említett példa szerint is, az anyuka által elfogyasztott tápanyagok az anyatejben is megtalálhatók.

Az, hogy melyik hatóerő érvényesül az anyatejben, könnyen megállapítható. Vegyünk egy kis mennyiségű vizet, cseppentsünk bele pár csepp anyatejet.

  1. Ha a tej eloszlik a vízben, akkor a tej jó minőségű
  2. Ha elsüllyed benne, akkor határozottan Kapha domináns (olajos, zsíros)
  3. Ha a felszínen marad, akkor Vata domináns (azaz levegővel telített, így a baba szélgörcsöknek, fájdalmaknak néz elébe)
  4. Ha az anyatej sárgás elszíneződésű, akkor Pitta domináns

 Amire egy kismamának érdemes odafigyelnie a szoptatás során:

  1. Kerülendőek a konzerv, nagyon csípős, erősen fűszerezett ételek, mert ezek csökkenthetik a tejelválasztást
  2. Ajánlott megfelelő mennyiségű ghí (tisztított vaj, nálunk is kapható) és olaj bevitele a szervezetbe, mert ezek elősegítik a jobb emésztést, táplálják a szülés miatt igénybevett szöveteket és nyugtatják a vata doshát (levegő-éter elemű hatóerő a szervezetben), amely a szülés folyamán alapvetően dominánssá válik
  3. Kerülendő az erősen szennyezett klíma, mert minden külső fertőzés a mamán át eljut a babához is
  4. A kismama figyeljen oda, milyen gyógyszereket szed a szoptatás során, mert azok hatással vannak a babára is
  5. Abban az esetben, ha a mellen vagy a mellbimbó körül kelések, tályogok jelennek meg, hagyjuk abba a szoptatást arra az időre, amíg ez a tünet fennáll, mert ez a tej fertőzöttségének jele
  6. Ha elég tejünk is van, a 4. – 5. hónapban már adhatunk pépes ételeket a babának. Mire a baba eléri az 1 éves kort, lassan elhagyhatjuk az anyatejes táplálást és áttérhetünk a szilárd ételekre. Természetesen, ha a baba és a mama továbbra is igényli, semmi nem áll az anyatejes táplálás akadályába.
  7. Ha az anyatej mennyisége nem kielégítő, az alábbi recept a segítségünkre lehet: áztassunk 10 szem mandulát vízben egész éjszakán át. Reggel aztán hámozzuk meg a mandulákat, turmixoljuk őket össze, adjunk hozzá egy kis meleg tejet és pürésítsük. Az így kapott pépes anyagot öntsük bele egy kis üvegbe, keverjük össze egy csipet gyömbérporral, egy csipet kardamommal és egy csipet sáfránnyal, és végül adjunk hozzá egy teáskanál mézet vagy datolya cukrot. Fogyasszunk belőle kétszer napközben, reggel és este, így az anyatej mennyisége és minősége is javulni, növekedni fog.
  8. A Pitta vagy Kapha dominanciát élvező anyukák naponta fogyasszanak 3-4 csésze gránátalma levet, ezzel szabályozhatják a tej termelését. Vata típusú anyukák kerüljék a gránátalmát, mivel az csak tovább növeli az éter-levegő dominanciáját a szervezetükben. 

A fent említett tanácsok megfogadásával tehetünk babánk és a saját egészségünk megalapozásáért!