Levesek Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Az indiai leveseket - hasonlóan a magyar levesekhez- előételként fogyasztják. Indiában az éttermek igen ritkán szolgálnak fel leveseket, illetve elsősorban a Kinában honos erős-savanyú levesek, illetve zöldséglevesek népszerűek. Az otthonokban azonban igen népszerűek a leves ételek.


 SAJTOS ZÖLDSÉG LEVES

Hozzávalók:
  • 6 bögre víz
  • 4 db kisebb burgonya
  • 2 db közepes nagyságú hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 4 evőkanál zöldbab
  • 3 db nagy hámozott kockára vágott paradicsom
  • 1 db szegfűszeg
  • 2 evőkanál vaj (margarin)
  • 4 teáskanál reszelt sajt
  • 4 csapott teáskanál liszt
  • késhegynyi fehér bors

Elkészítése: 

Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.


ZÖLDSÉGKRÉM LEVES

Hozzávalók: 

  • 2 db nagy sárgarépa
  • 1 db nagy fehérrépa vagy paszternák
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 db mogyoróhagyma vagy 2 zöldhagyma
  • 1 csésze zöldbab
  • 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 3 evőkanál vaj (margarin)
  • 2 bögre forró víz
  • 3 csésze tej
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál kukoricaliszt

Vajban közepes hőfokon süssük 5 percig az apróra vágott zöldségeket meg a zöldbabot. Öntsük fel vízzel, sózzuk és lassan pároljuk míg megpuhul. Keverjük össze a kukoricalisztet tejjel, adjuk a főtt zöldséghez. Folyamatos kevergetéssel főzzük még néhány percig, szórjuk meg fehér borssal és forrón szervírozzuk.


SÁRGARÉPAKRÉM LEVES

Hozzávalók:
  • 3 csésze apróra vágott sárgarépa
  • 1 db gyöngyhagyma (2 szál zöldhagyma)
  • 1 csésze főtt rizs
  • 2 bögre tej
  • 2 bögre víz
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 1 teáskanál apróra vágott koriander levél
  • 3 teáskanál kukoricaliszt

Elkészítés: 

Keverjük simává a kukoricalisztet egy kevés tejjel. Forraljuk fel a maradék tejet, majd egy részével kissé hígítsuk fel a kukoricapasztát. A megmaradt tejet tegyük félre. Az apróra vágott sárgarépát és hagymát vajban süssük gyenge tűzön öt percig. Vigyázzunk, hogy a répa meg ne barnuljon. Adjuk hozzá a tejet, a főtt rizst, a sót, a borsot, a cukrot, a vizet és a koriandert, forraljuk fel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 35-40 percig. Szűrjük át vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel és keverjük bele a vajat. (Ha a sárgarépa leves túlságosan sűrű, keverjünk hozzá egy kis tejet.)

ZÖLDBORSÓKRÉM LEVES

Hozzávalók:
  • 1/2 kg zöldborsó
  • fehér bors
  • 2 bögre víz a borsóhüvelyhez
  • csipetnyi szerecsendió
  • 1 gyöngyhagyma (2 zöldhagyma)
  • 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 1 csésze tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál apróra kockára vágott hagyma

Elkészítés: 

Fejtsük ki a borsót, a hüvelyeket alaposan mossuk meg. Sós vízben pároljuk puhára a borsóhéjakat kb.35 percig, ezután szűrjük át. Vajban pirítsuk aranybarnára a hagymát, adjuk hozzá a fejtett borsót, a lekarikázott gyöngyhagymát, a szerecsendió őrleményt, öntsük fel a borsóhéj vizével, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Az egészet nyomjuk át szitán vagy turmixoljuk le. A tejjel elhabart kukoricaliszttel, folyamatos keverés mellett, sűrítsük be a levest. Tálalás előtt a tejfölt keverjük össze az apróra vágott illatosmenta levelekkel. Forrón szolgáljuk fel.


KRUMPLILEVES

Hozzávalók:

  • 4 db nagy krumpli
  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • 2 db mogyoróhagyma (4 zöldhagyma)
  • 1 evőkanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér (1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér)
  • 2 sárgarépa apró kockára szeletelve
  • 1 csésze paradicsom ketchup
  • késhegynyi fehérbors
  • 4 bögre meleg víz
  • 3 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés: 

A megfőtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Vajban aranybarnára pirítsuk meg a mogyoróhagymát, a koriander levelet, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsom ketchupot, sót, borsot, meleg vizet és az áttört burgonyát, és az egészet főzzük lassú tűzön 15 percig. Reszelt sajttal szolgáljuk fel.


LENCSE LEVES

Hozzávalók: 

  • 1 csésze lencse
  • 1 evőkanál rizs
  • 5 bögre forró víz
  • 1 db nagy hagyma
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db fehérrépa (paszternák)
  • 1 db babérlevél
  • késhegynyi fehér bors
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 2 kis darab fahéj
  • 1 csapott evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csésze tej
  • pirított zsemle vagy kenyérdarabkák

Elkészítés: 

A megmosott lencsét és a rizst szűrjük le. Vágjuk a zöldséget apró darabokra. Süssük a zöldséget, a lencsét és a rizst olvasztott vajban öt percig. Adjunk hozzá forró vizet, fűszereket és sót. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük a zöldséget, míg megpuhul. Időnként kavarjuk meg. Törjük át az egészet szitán vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel a levest, és habarjuk be a kukoricalisztes tejjel, főzzük még kb. 7 percig. Jól fűszerezzük meg. Pirított zsemlekockákkal vagy kenyérdarabkákkal és koriander levelekkel megszórva, forrón tálaljuk.