Rizsételek Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

A rizsből készített ételek ősidők óta az Ázsiai országok jellegzetes étele. Amíg Magyarországon köretként használjuk, ezekben az országokban a különböző ízletes elkészítési módoknak köszönhetően főételként tisztelik ezt a gabonafélét.


FEHÉR RIZS

Hozzávalók: 

  • 2 csésze rizs
  • 2 bögre forró víz
  • 2 evőkanál ghí vagy 3 evőkanál vaj
  • 8 db kardamom magjai
  • 2 kis darab fahéj
  • 1 citrom leve

Elkészítés: 

Mossuk meg a rizst és áztassuk 1 órán át. Szűrjük le. Olvasszunk vajat és tegyük a bele (a citromlé kivételével) a hozzávalókat. Öntsük fel forró vízzel. Lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Nem szabad kevergetni! Ha elkészült locsoljuk meg a citromlével és forrón köretként tálaljuk.


KURKUMÁS SÁRGA RIZS

Hozzávalók: 

  • 2 csésze rizs
  • 2 evőkanál ghí vagy 3 evőkanál vaj (margarin)
  • 2 bögre víz
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd péppé zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 csapott teáskanál őrölt kömény
  • késhegynyi őrölt fehérbors

Elkészítés:

Áztassuk 30 percig a megmosott rizst. Öblítsük le. Ghíben pirítsuk aranybarnára a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a fűszereket és a rizst. Öntsük fel vízzel. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Köretként frissen, melegen tálaljuk.


FŰSZERES RIZS

Hozzávalók: 

  • 2 csésze rizs
  • 1/2 csésze olaj
  • 2 bögre víz
  • 1 evőkanál koriander mag
  • 1/2 mokkáskanál köménymag
  • 5 szem fekete bors
  • 1 mokkáskanál lepkeszegmag
  • 5 db csili vagy erős, apró, piros paprika
  • 1/4 csésze tamarind pép (1/2 csésze hamis tamarindpüré)
  • 1/4 csésze kristálycukor
  • 1 csésze víz
  • 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
  • 1 mokkáskanál mustármag
  • 1 evőkanál földimogyoró
  • néhány petrezselyem vagy koriander levél

Elkészítés: 

Egy teáskanál olajban pirítsuk meg a koriander magokat, a köményt, a fekete borsot, a lepkeszeg magot és a csilit, míg megbarnulnak. Törjük össze finom porrá. Válogassuk át, mossuk meg és pároljuk meg kevés olajon és vízzel a rizst. Ha megfőtt és minden szem különválik, hűtsük le. Oldjuk fel a tamarindpépet és a kristálycukrot egy csésze vízben, majd tűzön kevergessük, míg jól besűrűsödik. A lehűtött sűrű tamarindmasszát keverjük össze a porrátört fűszerekkel, a kihűlt rizzsel és a kókuszkeverékkel. A maradék olajon pirítsuk meg a mustármagokat, s amikor a pattogás végetér, adjuk hozzá a durvára darabolt földimogyorót és a felaprított petrezselyemleveleket. Óvatosan keverjük a fűszeres rizshez és egész langyos tűzön hagyjuk kb. 10 percig. Melegen tálaljuk.


KUKORICÁS RIZS

Hozzávalók: 

  • 2 csésze rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csésze morzsolt főtt csemegekukorica
  • 1 fehér húsú paprika
  • 1 hegyes zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 zeller
  • 4 evőkanál vaj vagy margarin
  • pár szál koriander zöld vagy petrezselyem zöldje

Elkészítés: 

Az alaposan megmosott rizst tegyük fel sós vízben főni. Ha már felmelegedett a főzővíz adjuk hozzá a vajat. Befedve, lassan pároljuk. Kevés vízben pároljuk meg a kukoricát. Pirítsuk meg margarinban a lekarikázott kétféle paprikát, a kockára vágott paradicsomot és zellert. Amikor megpuhultak óvatosan keverjük a zöldségeket és a kukoricát a megfőtt rizsbe és fedő alatt még pároljuk pár percig. Koriander zöldjével díszítve, melegen tálaljuk.


CITROMOS RIZS

Hozzávalók: 

  • 2 csésze rizs
  • 6 bögre víz
  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • 3 citrom leve
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • 3 kiskanál kurkuma
  • 1 kiskanál koriandermag
  • 2 evőkanál durvára vágott kesudió vagy dió
  • 3 hegyes erős zöldpaprika
  • 2 kiskanál apróra vágott koriander vagy petrezselyem zöldje

Elkészítés:  

Váltott vízben mossuk meg a rizst és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a citromlevet, a kókuszreszeléket, a kurkumát és a koriander vagy petrezselyem zöldet. Alaposan keverjük össze és tegyük félre. Vajban pirítsuk meg a frissen őrölt koriandermagot, a kesudiót és a felszeletelt zöldpaprikát, ha megpirult öntsük rá a rizsre és óvatosan kavarjuk össze. Fedjük be az edényt és langyos sütőben szárítsuk még 10 percig. Forrón tálaljuk.