Kapha ételek gyűjteménye |
Írta: Horváth-Kovács Diána | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Az ayurvédikus táplálkozási elvek segítenek megvalósítani a vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozást, amely az egészség egyik záloga. A magyar étkezés zömmel a Kapha doshát erősíti szervezetünkben. Lássuk melyek a tipikus Kapha étkeink. A Kapha jellegű táplálkozás során a föld és a víz elem dominál az ételeinkben. A Kapha jelleg nehézkességet, így nehezebb emészthetőséget, olajosságot, zsírosságot, nedvességet, stabilitást ad nekünk táplálékaink elfogyasztásakor. Tipikus ételek, melyek bennünk növelik a Kapha dosha jelenlétét: - édes, lédús gyümölcsök: sárgabarack, őszibarack, dinnye, szőlő, datolya, füge, ananász, mangó - húsok - rizs és tésztafélék - szénhidrátok, zsírok - tejtermékek: tej, tejföl, túró, sajtok - tojás - zöldségek: sárgarépa, burgonya, uborka Összefoglaló listánkban összegyűjtöttük a legtipikusabb ételeket, melyek a Kapha doshát erősítik bennünk.
A Kapha jellegű ételek felépítik a testet egy regenerációs folyamatban, életerővel töltenek fel minket. Túlzásba vitelük megnöveli a Kapha doshát, tehát okozhat elhízást, aluszékonyságot, hányinger érzést. Tökéletesen nyugtatja és hűsíti azonban a Vata és a Pitta jellegű panaszokat, Vata és Pitta embernek egyaránt javasolt fogyasztásuk. Kapha embernek túlzott fogyasztásuk megnöveli a Kapha doshát, ez pedig erőteljesen nem javasolt, csak módjával! A Kapha ételekre való vágy az őszi-téli hónapokban megnövekszik, hiszen a testnek szüksége van a hideggel szemben tápláló erőre, a szárító hatás kompenzálására lédús ételekre. Tavasszal a Kaoha többlettől megszabadulva javasolt a tisztító Kapha böjt végzése.
|