Fűszerek ayurvédikus csoportosítása Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   
Valamennyi, a magyar konyhában alkalmazott fűszernövény felhasználása révén ayurvédikus jelleggel bír. Attól függően, hogy az adott fűszernövény Vata, Pitta vagy Kapha egyensúlyozó szereppel bír, meghatározható az egyes ayurvédikus testalkatokat leginkább harmonizáló fűszernövények köre.
 
Alapvetően abból kell kiindulnunk, hogy valamennyi íz bevitele, vagyis az édes (föld+víz), a sós (víz+tűz), a savanyú (föld+tűz), csípős (levegő+tűz), keserű (levegő+éter), fanyar (levegő+föld) támogatja fizikai testünk egészségét. Egy egészséges ember lehetőleg valamennyi ízt fogyassza maximum 3 nap alatt, mert ekkor érvényesül a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás. Egyes elemek túl- vagy alulműködése során azonban hangsúlyt kap az egyes ízek előnyben részesítése vagy éppen csökkent fogyasztása.
 

A FŰSZERNÖVÉNYEK AYUVÉDIKUS BESOROLÁSA

Vata doshát egyensúlyozó fűszerek:

~        Ánizs
~        Fahéj
~        Babérlevél
~        Bazsalikom
~        Csillagánizs
~        Csombormenta
~        Édeskömény
~        feketebors
~        fokhagyma
~        görögszéna
~        gyömbér
~        hagyma
~        kakukkfű
~        kardamom
~        koriander
~        kömény
~        kurkuma
~        majoránna
~        mák
~        mirrha
~        mustármag
~        petrezselyem
~        pirospaprika
~        rozmaring
~        sáfrány
~        szegfűszeg
~        torma
~        zsálya
 

Pitta doshát egyensúlyozó fűszerek:

~        borsmenta
~        cikória
~        édeskömény
~        fodormenta
~        kapor
~        koriander
~        kömény
~        sáfrány
~        szenna
 

Kapha doshát egyensúlyozó fűszerek:

~        Ánizs
~        fahéj
~        babérlevél
~        bazsalikom
~        borsmenta
~        cikória
~        csillagánizs
~        csombormenta
~        édeskömény
~        feketebors
~        fodormenta
~        fokhagyma
~        görögszéna
~        gyömbér
~        hagyma
~        kakukkfű
~        kapor
~        kardamom
~        koriander
~        kömény
~        kurkuma
~        majoránna
~        mák
~        mirrha
~        mustármag
~        petrezselyem
~        pirospaprika
~        rozmaring
~        sáfrány
~        szegfűszeg
~        szenna
~        torma
~        zsálya
 
A fentiekben az egyes doshákat egyensúlyozó fűszernövényeket csoportosítottuk. Egyensúlyozás alatt azt értjük, hogy az egyes doshák dominanciáját birtokló egyének a táplálkozás révén harmóniát testi működéseikben úgy érhetnek el, hogy olyan ízeket, fűszereket részesítenek előnyben, mely fűszerek az őket meghatározottan uraló doshával nem megegyezők, hanem éppen kiegészítik azt más aspektusú jegyeket birtokló doshákkal. Például egy Pitta ember Vata és Kapha jellegű ízeket és fűszernövényeket jó, ha előnyben részesít, egy Vata ember Kapha és Pitta jellegű fűszereket, egy Kapha ember pedig Vata és Pitta jellegű fűszereket.
 
Az embert nem a hozzá hasonló aspektusok emelik fel, mert azok egyoldalúságot eredményeznek, hanem azoknak az aspektusoknak a bevitele, melyek benne kevésbé meghatározóak.