Vipaka, az emésztés utáni íz Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Az Ayurvéda nem csak az egyes elfogyasztott tápanyagok ízét tartja számon, de az emésztési folyamatot követően létrejött ízeket is megemlíti. Az emésztés utáni íz nem más, mint a Vipaka.

Az Ayurvéda 6 alapízt különböztet meg (édes, sós, csípős, savanyú, keserű, fanyar), melyet az étkezések során a szájüregben azonnal felismerünk. A vipaka az az íz, amely az emésztést követően létrejön. A vipaka, vagyis az emésztés utáni íz, a 2. emésztési folyamat eredménye. Ez azt jelenti, hogy amikor a gyomor-bélrendszerben megtörténik az elsődleges emésztés, akkor ezt követően a dhatukba, vagyis a testet alkotó alapszövetekbe eljutó tápanyagok is egy finom emésztési folyamaton mennek keresztül a dhatukban működő sajátos átalakító tűz, agni hatására. Tehát nem csak a gyomorban működő tűz elemről kell beszélnünk, de az egyes dhatukban jelen lévő átalakító tűzről is. A dhatukban, vagyis az alapszövetekben történő emésztési folyamat következményei a malák, a salakanyagok vagy végtermékek, melyeket a Vata dosha fogja a végbél és a húgycső irányába mozgatni, hogy azok kiürülhessenek a szervezetből.
 
Bár, ahogy korábban írtuk, 6 különböző ízzel találkozhatunk a táplálkozásunk során, a finom emésztési folyamat következtében, mely az egyes szövetekben zajlik le, csak 3 íz képződik. A 3 íz pedig az édes, a savanyú és a csípős.
 
A bevitt édes ízű táplálékokból a finom emésztést követően is édes íz marad. Az édes íz táplálja, regenerálja, felfrissíti a szervezetet, túlzott fogyasztása által azonban felborítja és túlműködteti a Kapha doshát. Ennek eredményeként az alábbi fizikai tünetekkel találkozhatunk: túlsúly, cukorbetegség, ödémásodás.
 
A savanyú íz a 2. emésztési folyamat után is savanyú marad. A savanyú íz támogatja a savképződést, s túlzott fogyasztása elvezet a Pitta dosha túlműködéséhez, pl. savasodási problémákhoz, refluxhoz, gyomor- és bélfekélyekhez.
 
A csípős, a keserű és a fanyar ízekből a finom emésztési folyamat után csípős íz lesz. A csípős íznek fertőtlenítő, szárító és nyugtalanító hatása van. Túlzott fogyasztás esetén Vata zavarokat okoz, pl. nyugtalanságot, alvászavarokat, és test szerte makacs fájdalmakat okoz.
 
Mindezek ismeretében az egyes ayurvédikus testalkattal rendelkező embereknek érdemes figyelembe venniük nem csak az egyes tápanyagok ízeit, de a finom emésztés után fennmaradó ízeket is, melyek befolyásolják az egyes dhatuk, szövetek minőségét is.