A fanyar íz Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Elérkeztünk az ízekről szóló sorozat utolsó fejezetéhez, mely a fanyar ízt mutatja be. A fanyar íz az levegő és a föld jellegzetességeit hordozza, természeténél fogva pedig hűsítő hatású íz. A doshákra gyakorolt hatását tekintve a fanyar íz a Vata doshát növeli, a Pitta és a Kapha doshát pedig egyensúlyozza. Többletfogyasztása pedig a Vata dosha eluralkodásását eredményezi. 
 
A fanyar ízek családjába tartoznak:
  -         A hüvelyes zöldségek, pl. bab és lencsefélék
-          Gyümölcsök, pl. gránátalma, áfonya, ribizli, szeder, kökény
-          Zöldségek, pl. karfiol, kelbimbó, kínai kel, brokkoli, spárga, articsóka, fehérrépa, kukorica
-          Gabonafélék közül a rozs, pohánka
-          Fűszerek közül a majoránna, kurkuma
-          Meglepő módon a méz is ide tartozik (no nem az, ami hozzánk eljut a boltokon keresztül, hanem az eredeti és friss méz)

A FANYAR ÍZ TULAJDONSÁGAI, HATÁSAI

A fanyar íz a leginkább hűtő hatású íz, ebben az édes ízt is felülmúlja. Amíg az édes íz, bár hűsítő hatású, de az emésztésre nézve lassító hatású és nehézkes hatást vált ki, addig a fanyar íz a hűsítő jelleg mellett könnyebb emésztést és könnyedségérzést eredményez. A hűsítő hatás tökéletesen egyensúlyozza a Pitta jellegű túlműködéseket, pl. az emésztőrendszerben a gyomorsavasodás, reflux, gyomor és bélhártya gyulladások tüneteire kiváló. A hűsítő hatás mellett kiemelendő a fanyar íz szárító hatása is, mely a Kapha jellegű tüneteket enyhíti, hiszen a Kapha a víz elem miatt váladék és hurutképződéseket okoz, melyet a fanyar szárító hatása egyensúlyoz.
 
A fanyar íz hurutoldó és Kapha csökkentő hatása folytán segít szabadon átjárhatóvá tenni az ereket, ha azokban korábban lerakódások keletkeztek. Így a vér a test valamennyi csatornáján keresztül zavartalanul képes áthaladni.
 
A fanyar íznek összehúzó hatása is van, ezért megállítja a vérzéseket, a túlzott izzadást, a hasmenést. A gyomorban, bélben jelentkező fekélyeket is összehúzza, gyógyítja a bőr és a nyálkahártya sérüléseit.
 
Mentális hatását tekintve csillapítja az idegrendszer felpörgött működését, megnyugtat az idegességből, erőszakosságból és elűzi a letargiát és depresszív gondolatokat.

A FANYAR ÍZ MELLÉKHATÁSAI

Mellékhatásokról akkor beszélünk, ha valaki túlzásokba esik és étkezésében a fanyar íz döntő szerepet kap. Ekkora a Vata és Kapha dosha megnövekszik és okozza:
-          Az ételek meg nem emésztését
-          A szív fájó érzetét
-          Túlzott szomjúságérzetet
-          Székrekedést
-          A férfiasság gyengülését (merevedési problémák)
-          Az erek átjárhatóságának csökkenését
 
A fanyar ízű ételek fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban, hasonlóan a másik 5 ízzel, azonban oda kell figyelni arra, hogy ne essünk túlzásokba. Pitta jellegű és testszerte jelentkező tüneteknél kifejezetten javasolt a fogyasztása, azonban nagyarányú használata a Vata embert még labilisabbá teszi és növeli benne az amúgy is dominánsan jelen lévő szárazság, hidegség jegyeit.