A keserű íz Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

A keserű ízA keserű íz a két legkönnyebb elem, az éter és a levegő elem aspektusainak dominanciáját hordozza magában. Az éter és a levegő, azaz a Vata dosha megnyilvánulása a keserű ízben a hűsítő, szárító, és a könnyűség érzetét hozza magával.

A keserű íz szárazsága felszárítja a testben lévő váladékokat és túlzott nyálképződést (pl. gennyes bőrsérülés esetén). Ennek értelmében a test kis csatornái újból megtisztulnak és a vér zavartalanul kering az erekben. A keserű ízű gyógynövények köztudottan jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ilyen gyógynövények a keserűfüvek, melyeket étkezés előtt fél órával szokás fogyasztani. A keserűfüvek serkentik az emésztőenzimek termelődését, s ezáltal a bevitt táplálékot a szervezet maximálisan le tudja bontani. Segítségével megszűnnek olyan kellemetlen emésztési zavarok, mint a has puffadása, székrekedés.

 
A keserű íz méregtelenítő hatású a szervezetre, megtisztítja a vért a benne lévő salakoktól, s ugyanezt a hatásmechanizmust fejti ki az anyatej esetében is. A keserű íz antibakteriális, fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő hatású.
 
Hatásos túlsúly esetén is, salaktalanító hatása miatt, valamint tökéletes bázisát képezi a tűz elemnek (a levegő szítja az emésztő tűz működését, amely így képes megemészteni a szervezetbe vitt táplálékokat és megakadályozza azok felhalmozódását). Jól kezel a különböző bőrbetegségeket is fertőtlenítő hatása folytán.
 
A keserű ízű táplálékok túlzott fogyasztása nem javasolt az alábbi esetekben: magas vérnyomás, gyomorfekély, terhesség. 

KESERŰ ÍZŰ TÁPLÁLÉKOK

 A keserű ízek családjába tartozó tápanyagok:
  • Keserű ízű zöldségek a leveszöldségek (pl. zeller),
  •  Keserű ízű gyógynövények, pl. gyermekláncfű, ezerjófű, tárnics, aloé, fehér üröm, kamilla, benedekfű, cickafark, narancshéj, articsóka
  • Valódi, 70-80%-os csokoládé
  • Kávé, zöld tea
  • Svédkeserű

 A KESERŰ ÍZ FOGYASZTÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYE

 Valamennyi íz kiegyensúlyozott fogyasztása az ember egészségének záloga is. A keserű anyagok túlzott fogyasztása a Vata dosha túlműködését váltja ki a szervezetben, melyek:
  • Fizikai gyengeségérzés és szédülés
  • Lelki nyugtalanság, idegesség, feszültség, aggodalmas és szorongó tudatállapot
  • Extra szárazság a szervezetben, pl. a bőr túlzott szárazsága, bőrkeményedés, bőrberepedezés, korai öregedés
  • Fájdalomérzet a test különböző részein, pl. ideg és izomfájdalmak, fejfájás stb.
 A keserű íz fogyasztása kifejezetten javasolt a Pitta és a Kapha típusú embereknek. A Vata ember is fogyassza, viszont figyeljen oda, hogy ne essen túlzásokban, hiszen az ő szervezetében alapvetően hangsúlyos az éter és a levegő elem. Mindaz, amit az ember túlzásba visz és főleg ha a benne már nyilvánvalóan domináns elemekről van szó, akkor az méregként hat a szervezetére.
 
A következő fejezet a fanyar ízű ételeket mutatja be, s ezzel zárja is az ayurvédikus táplálkozást alkotó ízek bemutatását.