A keserű íz |
![]() |
Written by Horváth-Kovács Diána | |||
There are no translations available.
A keserű íz szárazsága felszárítja a testben lévő váladékokat és túlzott nyálképződést (pl. gennyes bőrsérülés esetén). Ennek értelmében a test kis csatornái újból megtisztulnak és a vér zavartalanul kering az erekben. A keserű ízű gyógynövények köztudottan jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ilyen gyógynövények a keserűfüvek, melyeket étkezés előtt fél órával szokás fogyasztani. A keserűfüvek serkentik az emésztőenzimek termelődését, s ezáltal a bevitt táplálékot a szervezet maximálisan le tudja bontani. Segítségével megszűnnek olyan kellemetlen emésztési zavarok, mint a has puffadása, székrekedés. A keserű íz méregtelenítő hatású a szervezetre, megtisztítja a vért a benne lévő salakoktól, s ugyanezt a hatásmechanizmust fejti ki az anyatej esetében is. A keserű íz antibakteriális, fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő hatású.
Hatásos túlsúly esetén is, salaktalanító hatása miatt, valamint tökéletes bázisát képezi a tűz elemnek (a levegő szítja az emésztő tűz működését, amely így képes megemészteni a szervezetbe vitt táplálékokat és megakadályozza azok felhalmozódását). Jól kezel a különböző bőrbetegségeket is fertőtlenítő hatása folytán.
A keserű ízű táplálékok túlzott fogyasztása nem javasolt az alábbi esetekben: magas vérnyomás, gyomorfekély, terhesség.
KESERŰ ÍZŰ TÁPLÁLÉKOK A keserű ízek családjába tartozó tápanyagok:
A KESERŰ ÍZ FOGYASZTÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYE Valamennyi íz kiegyensúlyozott fogyasztása az ember egészségének záloga is. A keserű anyagok túlzott fogyasztása a Vata dosha túlműködését váltja ki a szervezetben, melyek:
A keserű íz fogyasztása kifejezetten javasolt a Pitta és a Kapha típusú embereknek. A Vata ember is fogyassza, viszont figyeljen oda, hogy ne essen túlzásokban, hiszen az ő szervezetében alapvetően hangsúlyos az éter és a levegő elem. Mindaz, amit az ember túlzásba visz és főleg ha a benne már nyilvánvalóan domináns elemekről van szó, akkor az méregként hat a szervezetére.
A következő fejezet a fanyar ízű ételeket mutatja be, s ezzel zárja is az ayurvédikus táplálkozást alkotó ízek bemutatását.
|