A savanyú íz Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

A savanyú ízAz édes íz ismertetését a savanyú íz hatásainak, ayurvédikus használatának és előnyeinek bemutatása követi a sorban. Savanyú íze elsősorban a gyümölcsöknek van. A savanyú ízű gyümölcsök fogyasztása során jellegzetesen megnövekszik a nyáltermelésünk, és a savanyú ízű táplálékainkra is jellemző a lédússág.

A savanyú ízt alkotó föld elem mellett a tűz elem képviselteti magát hangsúlyozottan, hiszen a savanyú anyagok serkentik az emésztőrendszer munkáját és felgyorsítják az emésztés folyamatát. A savanyú íz tehát a tűz és a föld elem kombinációja által meghatározott. A doshákra való hatásait tekintve a savanyú íz a Kapha és a Pitta doshát erősíti, a Vata doshát pedig folyékony folyékony, lédús, olajos tulajdonságainál fogva nyugtatja, egyensúlyozza. Az alábbi, megnövekedett Vata jellegű túlműködéseket enyhíti jól a savanyú íz:

  1. Száraz, berepedezett bőr, körmök és haj
  2. Felfokozott életvitel, stresszes életmód
  3. Idegrendszeri túlműködések, pl. szorongások, félelmek, depresszió
  4. Fázékonyság, krónikus hideg érzetek a testben
  5. Terméketlenség, meddősség
  6. Menstruációt megelőző tünetcsoport (alhasi görcsök, fájdalmak)
  7. Székrekedés, puffadás, emésztőrendszeri zavarok
  8. Állandó, makacs, krónikus fájdalomérzetek a testben

 A SAVANYÚ ÍZ ÉLETTANI HATÁSAI             

 A savanyú íz fokozza a nyálelválasztást, amelyre az emésztés folyamán nagy szükség van. Az emésztés már a szájüregben elkezdődik és a savanyú íz csak növeli a szájban termelődő nyál mennyiségét, amely elsődleges az emésztés megkezdésében. A gyomorba jutva a savanyú íz aktiválja a gyomor falának emésztő enzimeit, fokozza az emésztőnedvek termelődését. Ezen folyamat hatására az ember étvágya növekszik, mely különösen fontos idősebb, legyengült szervezet esetén. Az emésztőrendszer serkentése mellett a savanyú íz az agyi működésre, a gondolkodásra és a memóriára nézve is fokozó hatással bír. Erősíti az érzékszervek működését is.
 
Ahogy ez mindenre igaz, a savanyú ízű ételek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. A túl sok savanyú ízű étel fogyasztásának egészségügyi következményei:
  • A vérképzés és a véralvadás zavarai
  • Égető fájdalom, fekélyek
  • Duzzanatok
  • Gennyes gyulladások
  • Érzékeny fogak
  • Herpesz, akné, tályogok, bőrbetegségek
  • Gyomorégés, gyomor- és nyombélfekély
  • Hasmenés
  • Szembetegségek

SAVANYÚ ÉTELEINK

 Savanyú ízű táplálékaink:
Narancs
Kivi
Szilva
Citrom
Ananász
Paradicsom
Grépfrút
Banán
Natúr joghurt
Tamarind
Meggy
Kefír
Savanyú
gyümölcslevek
Fehér bor
Lime
 
A savanyú ízeknek a szervezetre nézve méregtelenítő hatásuk van. Érdemes évente néhány tisztítókúrát végezni gyümölcsök fogyasztásával. Azonban ezek a kúrák ne legyenek túl hosszúak, hiszen a sok savanyú ízű gyümölcs, bár alaposan kimossa a szervezet méregraktárait, mégis tűz és föld dominanciája folytán megnöveli ezt a két alkotóelemet, melyeknek súlyos következményei a tűz típusú jelenségek, pl. herpesz, ekcéma, gyomorfekélyek, égő érzések a testben stb. Ami kis mennyiségben gyógyszer, az nagy mennyiségben méreg. Így van ez mindennel, amit az ember túlzásba visz. Különösen a Pitta és a Kapha embernek méreg nagy mennyiségben a savanyú íz, hiszen a bennük domináns őselemeket növeli meg még jobban és billenti ki egyensúlyukból. A többi ízzel egyetemben törekedjünk arra, hogy a kevésbé preferált savanyú íz is jelen legyen a táplálkozásunkban, de minimum 3 nap alatt az összes ízt igyekezzünk magunkhoz venni!