Ayurvédikus táplálkozás Nyomtat
Írta: Ayurvéda portál   

Ayurvédikus táplálkozásAz Ayurvéda elvei szerint minden egyes élelmiszer hatással van a testben és a tudatban ható erőkre a doshákra. Egyes élelmiszerek növelik, mások csökkentik a doshákat, és előfordul az is, hogy egy élelmiszer az egyik doshát növeli, míg a másikat csökkenti.

Az elvből következik, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges ember számára a legmegfelelőbb táplálkozási mód a változatosság, hiszen a sokféle élelmiszer hosszútávon kiegyenlíti a doshákra való hatását, így az ember tudatilag és testileg is egyensúlyba marad. Az illúzió elkerülése miatt megjegyzem, hogy az egész világon öt százalék alatt van a valóban kiegyensúlyozott és testileg-tudatilag egészséges emberek száma.

Az egyoldalú táplálkozás legfőbb jellemzője, hogy valamelyik dosha túlsúlyra jut, vagy lecsökken a többihez képest, így a tudat és a test kiesik egyensúlyából, amely hosszabb távon nem kívánatos eredményhez vezethet (pl.: betegség, rossz szokások, stb.).

Ha a testben a doshák egyensúlya felborult ún. dosha böjtökkel lehet azt egyensúlyba hozni. Például, ha valakiben túlsúlyra jutott a Kapha dosha (jellemzői: nehézkesség, lassúság, elhízás, stb.), akkor az böjt lényege, hogy a táplálékban vissza kell szorítani a Kapha típusú élelmiszereket (pl.: szénhidrátok, húsok) az egyéb típusú élelmiszerekkel szemben.

A példa jól rámutat arra, hogy a magyar táplálkozási szokások elsősorban a Kapha típusú doshát segítik a túlsúlyra: a húsételek burgonyával, rizzsel, vagy tésztafélékkel fogyasztva a leginkább növelik a Kapha dosha hatását. Az ilyen főétel után feltálalt édesség-desszertek pedig extra módon növelik a Kaphát a szervezetben.

A Kapha dosha uralkodása és az édességek utáni vágyakozás szoros lelki kapcsolat köti össze. A Kapha testtípusú emberek fő konfliktusa a bizalom témakörében keresendő. A félelemmel teli ember önmaga megnyugtatására, stresszoldó stratégiaként alkalmazza a nehéz ételek fogyasztását, amely következtében a Kapha tovább növekszik. Ebből az ördögi körből csak komoly elhatározással, egy hozzáértő segítségével lehet szabadulni.

Ma divatos az egészséges táplálkozás égisze alatt a gyümölcsök és zöldségek fogyasztására hivatkozni. Ezzel az Ayurvéda elvei ebben a formában nem egyeznek. A zöldségek, gyümölcsök is több doshát szabályoznak, amelynek túlsúlyra jutása szintén egyensúly elvesztéséhez vezetnek. Például ha egy ilyen táplálkozással a Vata dosha megnövekszik, az a személyiség széteséséhez, lelki szinten pl.: szorongáshoz, hazudozáshoz, testi szinten pl.: a testben fellépő csont- és izom betegségekhez vezethet.

Valójában nem az a fontos, hogy valaki megtagadja-e magától a húsevést, vagy sem, hanem az, hogy mennyire tudjuk a táplálkozásunkkal egyensúlyban tartani a doshákat. Az pedig a változatos étrenddel lehetséges, ebben pedig legszabadabb megoldást az adja, ha egy étellel szemben sincs kiemelt vágy, vagy tagadás az életünkben. Természetesen, ha valaki ragaszkodik a vegetáriánus étrendhez abban is biztosítható a fenti elvek alkalmazása, de önmagában a vegetárránus étrend nem jelent garanciát az egészség megőrzésére.