Doshák és az ízek Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Doshák és az ízekAz Ayurvéda hat alapízt nevez meg, melyek hasonló arányú megléte egy táplálkozás során fontos a doshák egyensúlyának megteremtésében. A 6 alapíz a következő: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar. Mindegyik íz magával hozza bizonyos őselemek dominanciáját, pl. az édes íz a föld és a víz elem tulajdonságait ötvözi. A különböző ízek csökkenthetik, illetve növelhetik az egyes doshák jelenlétét, a dhatuk (alapszövetek) és a malák (végtermékek) minőségét. Nézzük meg, hogyan! 

 

Az alábbi táblázatban jól látható, hogy az egyes alapízek mely doshára vannak erősítő hatással, és mely doshákat képesek kiegyenlíteni.
 
Alapíz
Dosha, melyet/ket növel
Doshák, melyeket egyensúlyoz
Édes
Kapha
Vata és Pitta
Savanyú
Pitta
Vata
Sós
Pitta
Vata
Csípős
Pitta és Vata
Kapha
Keserű
Vata
Pitta és Kapha
Fanyar
Vata
Pitta és Kapha
 
A táblázatban is látható ízek hozzájárulnak szöveteink rugalmasságának fokozásához. Az édes íz az, amelyik valamennyi íz közül leginkább tápláló, míg a keserű és a fanyar ízek azok, melyek a legkevésbé hidratálóak.
 
Az egészséges állapot a doshák helyes arányú működését is jelenti, ezért ezt a harmóniát tovább erősíthetjük valamennyi íz együttes fogyasztásával. Betegség esetén, melynek során az egyes doshák alul- vagy túlműködnek, a táplálkozásunkat érdemes a betegségünkhöz igazítani. Például, ha valakinek gyomorsavtúltengése van, amely a Pitta dosha megnövekedett működésének köszönhető, akkor a Pittát erősítő ízekkel szemben (sós és csípős ízek) előtérbe kell helyeznünk a Pittát egyensúlyozó ízeket, melyek a táblázatból is kiolvashatóan a keserű és a fanyar ízeink.
 
Az ízeket hatásuk alapján is csoportosítja az Ayurvéda, mely szerint megkülönböztet hűtő és fűtő hatású ízeket. A fűtő hatású ízek általánosan növelik a Pitta doshát és egyensúlyozzák a Vata és a Kapha doshát. Ilyen fűtő hatású ízek a sós, a savanyú és a csípős ízek. A hűtő hatású ízek, például az édes, a keserű és a fanyar, egyensúlyozzák a Pitta dosha működését és növelik a Vata és a kapha dosháét.
 
Az ízek helyes arányú és minőségű megválasztásával hozzájárulhatunk betegségeink csillapításához, sőt, gyógyításához is, ugyanakkor megelőzhetjük a szervezetünkben aktívan tevékenykedő doshák egyensúlyának felborulását. Enni nem csak jó, de a tudatos étkezéssel javíthatunk életminőségünkön, és támogathatjuk szöveteink fiatalságának megőrzését is!