Étkezési tippek a Pitta típusúaknak Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Étkezési tippek a Pitta típusúaknakEz az útmutató segítség a Pitta típusú embereknek (mind fizikailag, mind lelkileg), hogy megőrizzék a dosha egyensúlyát vagy visszaállítsák az egyensúlyt. A Pitta dosha befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, a testhőmérsékletet, és a biológiai átalakító folyamatokat. Tűz típusú ételek a sós, a csípős és a savanyú ételeink, ezeket gondos odafigyeléssel fogyasszák a Tűz típusú emberek, nehogy a túlzásbavitel a Pitta túlműködéséhez vezessen!

Elsősorban érdemes a hideg vagy meleg, de nem tűzforró ételek fogyasztása, előnyben részesítve a keserű, édes ízeket. Főzés és az ételeink elkészítése közben javasolt kevés vaj és hozzáadott zsír használata. Mivel a Pittának erős és hatékony az emésztésre gyakorolt hatása, így a Pitta típusú emberek annyit esznek, amennyit akarnak, mégsem híznak el (kivétel a Pitta-Kapha típusúak). A legtöbb Pitta típusú ember hajlamos túl sok só fogyasztására, valamint savanyú és fűszeres ételek fogyasztására, amely számukra kedvezőtlen!

A Pitta típus kerülje a savanyúságot, a joghurtot, a tejfölt és a sajtot. Kerülje ezen kívül az ecet használatát különböző saláták készítésénél, inkább használjon citromlét az ízesítéshez. Alkoholos és erjesztett ételek kerülendők, mivel fanyar ízük növeli a Pittát. A kávé szintén növeli a Pittát fanyar ízének köszönhetően. A gyógynövényes teák azonban kiválóak a Pitta típusnak is! Ajánlatos a menta, az édesgyökértea, mint Pittát nyugtató gyógynövények teaként elkészítve. A vegetáriánus étkezés kedvez a Pittának. Fogyasszon bőségesen tejet, gabonaféléket és zöldségeket! Kerülje az olajos, a forró, a sós és nehéz ételeket, mint például a sült ételeket. Helyette egyen keményítőben gazdag ételeket, mint pl. zöldségeket, gabonaféléket és babot. Kerülje a stressz okozta túlevéseket!Nem érdemes a gyorséttermi ételeket választania a Pitta típusú embernek, mivel azok sós és keserű ízekkel telítettek! A japán és a kínai ételek jónak bizonyulnak! Ne fogyasszon erősen fűszerezett ételeket, pl. a mexikói ételek, mert azok csak még jobban növelhetik az amúgy is domináns tűz elemet a szervezetben, így az emésztési zavarokhoz, mint pl. gyomorsavtúltengéshez vezethet. Hogy csökkenteni, enyhíteni lehessen a súlyosbodó Pittát, 2 teáskanál ghee-t (írósvaj) egy pohár meleg tejbe kell tenni. (ne használjon az a Pitta ember ghee-t, akinek magas a koleszterinszintje)

Összességében: kerüljék a tojássárgáját, a diót, az erős fűszereket, a mézet és a forró italokat! A hideg vagy hűvösebb ételek és italok megfelelőbbek számára! Ételeihez adjon édes, keserű ízeket! Csökkentse a savanyú ízt az ételekben! És nem utolsó sorban, a Pitta típusú ember hajlamos a hirtelen, szenvedélyes végletek megélésére. Számára komoly kihívás a stressz, ezért ennek feloldására válasszon olyan szabadidő tevékenységeket, melyek kivezetik őt a feszültségből, pl. a konfliktust ne nyomja el magába, hanem beszélje ki. A természet nyugalma „hűtő” hatással lehet a Pitta emberekre nézve. A kreatív alkotás a szabad percekben szintén üdítőleg hat.