A sós íz |
Written by Horváth-Kovács Diána | |||
There are no translations available. Az Ayurvéda által megkülönböztetett ízek közül a sós íz bemutatása következik. A magyar konyha előszeretettel alkalmazza az erős fűszerezés mellett az ételek sóval való ízesítését. Az ételek erős sózása a Pitta doshát növeli, mely emésztőrendszeri betegségeket okozhat.
A sós íz két elem egyvelegéből áll össze, a víz és a tűz eleméből. Ennek folytán két doshát növel a sós íz rendszeres vagy túlzott mértékű fogyasztása: a Kapha és a Pitta doshát.
A sós íz hatására megnövekszik a szervezet váladékképződése. Ezt a folyamatot egyszerűen megfigyelhetjük étkezés során az első sózott falat bevitelekor. A szájüregben azonnal aktív nyálképződés indul meg. A nyálképződés mellett enyhe égő érzést is kivált a sózott táplálék.
A természetesen sós ízű táplálékok közé tartoznak az algák és a tengeri halak húsa, valamint maga a tengeri só, melyet ízesítéshez használunk. A legtöbb száraz keksz, csipsz szintén bővelkedik sós ízben
A SÓS ÍZ ÉLETTANI HATÁSAI A sós íz hatására a szervezetben képesek felbomlani és darabjaira esni régi lerakódások, összecsomósodások. A sós íz az őt alkotó tűz elemnek köszönhetően növeli az emésztő tüzet, így az anyagcsere folyamata is felgyorsul. Támogatja más ízek jobb érzékelését is. Oldja a görcsöket és hashajtó hatású (gondoljunk csak a keserű sóra). Vízmegkötő, étvágynövelő hatású.
Az Ayurvéda felhívja a figyelmet az ízek egyenrangú használatára és a vegyes táplálkozásra. A sós íz túlzásba vitele is többletműködéshez vezet, a víz és a tűz elemek túlműködésének jeleit produkálva és az alábbi leggyakrabbi tüneteket okozva:
Míg a sós íz a Kapha és a Pitta embernek kevésbé előnyös, addig a Vata ember számára szükséges a megléte. A Kapha és a Pitta embereknek a sós íz a bennük domináns dosha megnövekedett működését okozza.
|