A Vata típusú bőr kihívásai és ápolása Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A Vata típusú bőr kihívásai és ápolásaA vata típusú bőr két elem dominanciáját élvezi: az éter és a levegő elemét. Az éter és a levegő együttese adja az alábbi tulajdonságokat a szervezetben: könnyű, száraz, hideg, mozgékony, nyugtalan érzés. Ha az évszakok váltakozását nézzük, a leginkább vata által uralt időszak az évben a vénasszonyok nyara és az őszi, illetve még a késő őszi időszak. Ezek mindegyike a vata dosha dominanciája folytán fokozottabb bőrápolást és folyadékpótlást igényel a vata típusúaktól.

A levegő elemnek köszönhetően a bőr száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és hideg tapintású. Hajlamos a korai ráncosodásra. Ha a vata dosha normál egyensúlyba van, akkor a bőr finoman, kifinomultan fénylik, amely vonzóvá és elegánssá teszi azt. Amikor a vata dosha kibillen egyensúlyából, a bőr hajlamos lesz a túlzott kiszáradásra, érdességre.

A vata típusú bőrrel rendelkezőknek szembe kell néznie néhány, a bőrtípusra jellemző problémával. A legnagyobb kihívást a bőr korai öregedése jelenti, mindez köszönhető a levegő elem okozta szárazságnak és a bőr vékonyságának. Szárazság esetén egyébként a legcélszerűbb a test folyamatos olajozása. A vata típusú bőrre leginkább a szezám olaj, illetve a mandula olaj ajánlott!

Ha az emésztés nincs egyensúlyban, akkor a bőr hajlamos a fakult, esetenként a szürke elszíneződésre a korai felnőttkorban is. A vata bőr hajlamos az ekcémás és a gombás bőrfertőzésre. A mentális stressz, mint a félelmek, örökös aggodalmaskodások nyomot hagynak a bőrön, mely ezáltal fáradtnak és élettelennek tűnhet.

Mivel a levegő és éter elem uralta bőr alapvetően száraz jellegű és kevésbé hidratált, ezért az első és legfontosabb feladat a bőr megóvása a szárazságtól (pl. szeles időben a bőr hidratálása, ajakbalzsam használata, a test rendszeres olajozása). Az étkezések során érdemes előtérbe helyezni a meleg és zsíros, olajos ételek fogyasztását, valamint az édes, a sós és a savanyú ízek fogyasztását, mivel ezek az ízek a vata doshát egyensúlyozzák (édes alapízű ételek az Ayurvédában a húsfélék, a szénhidráttartalmú telek, pl. tésztafélék, kenyérfélék, rizsek; tejtermékek, pl. tej, tejszín, sajtok stb; Sós ízek az alapvetően sót tartalmazó ételek, pl. a tengeri halak, algák; Savanyú ízű ételek pl. saanyú gyümölcslevek, narancs, citrom, grépfrút, ananász, kefir stb.)Kerülendőek a száraz ételek, mint pl. a száraz kekszek fogyasztása, mert ezek tovább növelik az amúgy is szárazságra hajlamos bőr vízhiányát. Napközben ajánlatos 6-8 pohár meleg víz elfogyasztása (a hideg víz a levegő elemre jellemző hideg miatt csak erősítené a bőr szárazságát), valamint lédús, édes gyümölcsök fogyasztása és inni, inni, inni. A korai lefekvés (még 22 óra előtt) nyugtatólag hat a vata típusú bőrre. A bőrt szárító bőrtisztítók kerülendők (ezek az alkoholtartalmú tonikok főleg), és helyette a bőr olajozása táplálóan hat az amúgy is száraz bőrre. A bőr olajozását reggel vagy este érdemes elvégezni!