Melegítő tea őszre-télre Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Beköszöntött a hűvösebb idő és így a teázás ideje is elérkezett. Melyek azok a fűszerek, melyek az átmeneti időben és a téli hónapokban felmelegíthetnek minket? Összefoglaló a melegítő teákról. 

A melegítő teák mindhárom ayurvédikus személyiségre kedvezően hatnak. A Vata ember hideg testű, így vágyik a melegre. Számára napi egy –két csésze felmelegítő tea fogyasztása mindenképpen javasolt. A Pitta ember tartsa meg az arany középutat, naponta egy csésze melegítő tea számára bőven elégséges. A Kapha ember bátran fogyaszthatja a fűszeresebb, pikánsabb teákat, hiszen számára áldásos hatásai lehetnek a teafogyasztásnak a lassúbb anyagcseréjére.

Melegítő, csípős, fűszeres teazamatok

Faháj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, narancshéj – a legfontosabb melegítő hatású fűszerek.

A fahéj egy erősen serkentő hatású fűszer, mely vízhajtó és vértisztító szereppel is bír. Javítja az emésztési panaszokat, erősíti az emésztő tüzet. Erős fájdalomcsillapító hatású, pl. fogfájás. A Vata ember bátran fogyassza.

A kardamom erős nyákoldó hatású. Megfázásra, asztmára, köhögésre egyaránt javasolt. A gyomorból és a tüdőből Kapha felhalmozódást eltávolító hatásáról híres. Refluxosok is fogyaszhatják, mert segít megkötni a gyomorsavat.

A szegfűszeges teát fogyaszthatják alacsony vérnyomással rendelkezők. Ugyancsak jó emésztésjavító, megfázást és köhögést enyhítő. Élen jár a nyirokrendszer méregtelenítésében.

A gyömbér kapható por formájában is, de a boltok zöldséges pultjaiban is egészében. A test minden szövetére hat, mindenható orvosságnak is hívják. Emésztő- és légzőrendszeri betegségek gyógyítója.

A narancshéj görcsoldó hatású, petefészek- és méhgyulladásra ajánlják. Gyomorerősító, emésztésjavító hatású.

 

Őszi-téli teareceptek

Kardamom tea

Hozzávalók:

–        kb. 4 db zúzott kardamom

–        4-5 dl tejszín vagy tej

–        2 db fekete tea filter

–        cukor

Elkészítése: a tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.

 

Chai

(1-2 fő részére)

Hozzávalók:

–        1,5 csésze hideg víz

–        ¼ vagy ½ csésze tej

–        1 db fahéj rúd öszezúzva

–        3 db kardamom

–        1-2 szelet gyömbér

–        3 db szegfűszeg

–        1-2 tk cukor

Elkészítése: tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, tegyük bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet. Mennyei finom!  mennyiséget lehet csökkenteni igény szerint.

 

Citromos gyömbér tea

Hozzávalók:

–        5-6 csésze víz

–        negyed csészényi friss, szeletelt gyömbér

–        fél friss, szeletelt citrom

–        1 tk méz

Elkészítés: tegyük fel a vizet forrni. A forró vízbe tegyük bele a gyömbérszeleteket és 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromot és a mézet.

Jó melegedést :)!