Melegítő tea őszre-télre |
Írta: Horváth-Kovács Diána |
Beköszöntött a hűvösebb idő és így a teázás ideje is elérkezett. Melyek azok a fűszerek, melyek az átmeneti időben és a téli hónapokban felmelegíthetnek minket? Összefoglaló a melegítő teákról. A melegítő teák mindhárom ayurvédikus személyiségre kedvezően hatnak. A Vata ember hideg testű, így vágyik a melegre. Számára napi egy –két csésze felmelegítő tea fogyasztása mindenképpen javasolt. A Pitta ember tartsa meg az arany középutat, naponta egy csésze melegítő tea számára bőven elégséges. A Kapha ember bátran fogyaszthatja a fűszeresebb, pikánsabb teákat, hiszen számára áldásos hatásai lehetnek a teafogyasztásnak a lassúbb anyagcseréjére. Melegítő, csípős, fűszeres teazamatok Faháj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, narancshéj – a legfontosabb melegítő hatású fűszerek. A fahéj egy erősen serkentő hatású fűszer, mely vízhajtó és vértisztító szereppel is bír. Javítja az emésztési panaszokat, erősíti az emésztő tüzet. Erős fájdalomcsillapító hatású, pl. fogfájás. A Vata ember bátran fogyassza. A kardamom erős nyákoldó hatású. Megfázásra, asztmára, köhögésre egyaránt javasolt. A gyomorból és a tüdőből Kapha felhalmozódást eltávolító hatásáról híres. Refluxosok is fogyaszhatják, mert segít megkötni a gyomorsavat. A szegfűszeges teát fogyaszthatják alacsony vérnyomással rendelkezők. Ugyancsak jó emésztésjavító, megfázást és köhögést enyhítő. Élen jár a nyirokrendszer méregtelenítésében. A gyömbér kapható por formájában is, de a boltok zöldséges pultjaiban is egészében. A test minden szövetére hat, mindenható orvosságnak is hívják. Emésztő- és légzőrendszeri betegségek gyógyítója. A narancshéj görcsoldó hatású, petefészek- és méhgyulladásra ajánlják. Gyomorerősító, emésztésjavító hatású.
Őszi-téli teareceptek Kardamom tea Hozzávalók: – kb. 4 db zúzott kardamom – 4-5 dl tejszín vagy tej – 2 db fekete tea filter – cukor Elkészítése: a tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.
Chai (1-2 fő részére) Hozzávalók: – 1,5 csésze hideg víz – ¼ vagy ½ csésze tej – 1 db fahéj rúd öszezúzva – 3 db kardamom – 1-2 szelet gyömbér – 3 db szegfűszeg – 1-2 tk cukor Elkészítése: tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, tegyük bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet. Mennyei finom! mennyiséget lehet csökkenteni igény szerint.
Citromos gyömbér tea Hozzávalók: – 5-6 csésze víz – negyed csészényi friss, szeletelt gyömbér – fél friss, szeletelt citrom – 1 tk méz Elkészítés: tegyük fel a vizet forrni. A forró vízbe tegyük bele a gyömbérszeleteket és 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromot és a mézet. Jó melegedést :)!
|