Hűsítő Lassi ital |
Írta: Horváth-Kovács Diána | |
Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha extrém jelenléte mindenkit a hűsítés irányába terel, nagyon helyesen. Íme egy üdítő ital, a Lassi. A Lassi nem csak Indiában, de a környező országokban, mint Pakisztán, Banglades, Nepál és Sri Lankán is hódít. A Lassi alapanyaga a joghurt, valamilyen gyömölcs vagy fűszer, esetleg mind a kettő és víz. Elkészítése nem tart tovább 3-5 percnél. Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel ízesíthetjük a lassit, de ha már a nyárról van szó, akkor igyekszünk hűsítő tulajdonságú gyümölcsöket, aromákat választanunk. A leghíresebb lassi a Mangó lassi. A Mangó édes ízű gyümölcs, eredetileg krémesen omló húsú. Egyéb nyári hűsítő gyümölcsök, melyekből készíthető lassi: – eper, banán, ananász, szeder, áfonya, gránátalma, kókusz, szőlő, körte. A Lassi elkészítése: 1. Vegyünk 2,5 dl natúr joghurtot 2. Tehetünk hozzá 1,5 dl friss tejet (tej nélkül is kiváló) 3. Készítsünk a választott gyümölcsből 1,5 dl-nyi gyümölcspépet 4. Végül jól rázuk össze a joghurtot, (tejet), és a gyümölcskoncentrátumot. 5. Ízesíthetjük cukorral, illetve finoman megbolondíthatjuk kis rózsavízzel (a rózsavíz is hűsít) Az édes és fanyar gyümölcsökből készített lassi jó hatással van a Vata és aPitta alkatú személyekre. A Vatát hidratálja, a Pittákat keni és hűti egyszerre. A Lassi akár 24 órán át is eláll hűtőben tárolva. Lassit más ízesítéssel is készíthetünk. Nem ritka a pikáns fűszerezésű sós lassi sem. Ez azonban a téli időszak melegítő itala.
|