Hűsítő Lassi ital Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha extrém jelenléte mindenkit a hűsítés irányába terel, nagyon helyesen. Íme egy üdítő ital, a Lassi. 

 A Lassi nem csak Indiában, de a környező országokban, mint Pakisztán, Banglades, Nepál és Sri Lankán is hódít. A Lassi alapanyaga a joghurt, valamilyen gyömölcs vagy fűszer, esetleg mind a kettő és víz. Elkészítése nem tart tovább 3-5 percnél.

Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel ízesíthetjük a lassit, de ha már a nyárról van szó, akkor igyekszünk hűsítő tulajdonságú gyümölcsöket, aromákat választanunk. A leghíresebb lassi a Mangó lassi. A Mangó édes ízű gyümölcs, eredetileg krémesen omló húsú.

Egyéb nyári hűsítő gyümölcsök, melyekből készíthető lassi:

–        eper, banán, ananász, szeder, áfonya, gránátalma, kókusz, szőlő, körte.

A Lassi elkészítése:

1.       Vegyünk 2,5 dl natúr joghurtot

2.       Tehetünk hozzá 1,5 dl friss tejet (tej nélkül is kiváló)

3.       Készítsünk a választott gyümölcsből 1,5 dl-nyi gyümölcspépet

4.       Végül jól rázuk össze a joghurtot, (tejet), és a gyümölcskoncentrátumot.

5.       Ízesíthetjük cukorral, illetve finoman megbolondíthatjuk kis rózsavízzel (a rózsavíz is hűsít)

Az édes és fanyar gyümölcsökből készített lassi jó hatással van a Vata és aPitta alkatú személyekre. A Vatát hidratálja, a Pittákat keni és hűti egyszerre. A Lassi akár 24 órán át is eláll hűtőben tárolva. Lassit más ízesítéssel is készíthetünk. Nem ritka a pikáns fűszerezésű sós lassi sem. Ez azonban a téli időszak melegítő itala.