21.
Az édes íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
... fanyar ízeink mindegyike bizonyos őselemek kombinációjából tevődik össze. Az ízek helyes megválasztása képes gyógyító folyamatokat elindítani a szervezetben. Elsőként ismerkedjünk meg az édes ízzel.
...
... a legjellemzőbben fogyasztott ételek ebben a kategóriákba tartoznak. Természetesen a túl keserű és a túl fanyar ételek tartós fogyasztása ugyanolyan egészségtelennek számít.
A helyes vegyes táplálkozás ...
... gyakorlatok), a mozgás (nagyon jól méregtelenít ilyenkor, és csakis ilyenkor napi 15-20 perc séta is), illetve a levegő elemet növelő élelmiszerek, gyógynövények. A keserű és fanyar ízeket tartalmazó gyümölcsök ...
... A Pitta által meghatározott ízek a sós, a savanyú és a csípős ízek. Az amúgy is megnövekedett Pittát nyáron érdemes az ezektől eltérő ízekkel egyensúlyozni, melyek az édes, a keserű és a fanyar ízeink. ...
... fakadó potenciál különbség (feszültség) hatására jön létre a mozgás. Ez igaz a tudatra és a testre egyaránt.
A táplálkozás során a levegőelemmel elsősorban a keserű és fanyar ízű táplálékban találkozunk. ...
... az ideje, hogy a Kapha jellegű ízeket, mint az édes, a savanyú és részben a sós ízek kevésbé legyenek dominánsak. Helyette fogyasszunk több csípős, keserű és fanyar ízű zöldségeket, gyümölcsöket, étkeket. ...
... méreg a keserű és a fanyar élelmiszerek aránytalan nagymennyiségű fogyasztása, addig a kapha típusú embert gyógyítja azt. A pitta embernek méreg a savanyú, sós és csípős ételek nagy mennyiségben történő ...
... fanyar ) azért, hogy a kismama lelkileg és fizikailag is egyensúlyban maradjon.
ELFOGADÁS
Az anyává válás és a baba születése által teremtett új élethelyzet elfogadása nagyon fontos! A mamának ...
29.
Ekcéma
(Ayurvédikus egészség/Gyógytanácsok)
... megnövekedése a szervezetben. Az ekcémás beteg táplálkozásában részesítse előnyben a hűsítő hatású ételeket, melyek egyensúlyozzák a Pittát. Ilyen hűsítő ételek az édes, a keserű és a fanyar ízek (pl. ...
Az Ayurvéda hat alapízt nevez meg, melyek hasonló arányú megléte egy táplálkozás során fontos a doshák egyensúlyának megteremtésében. A 6 alapíz a következő: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar . ...
... (Vata növelő élelmiszerek a fanyar és keserű ízű ételek)
A lázas és fertőző állapotok, a túl sok alvás és a természetes vágyak elfojtása (vizelés, székelés)
Túlterhelt életvitel, szexuális ...
... és masszírozd azzal a fogínyedet. Fanyar ízének köszönhetően az eperpép jól tonizálja a foghúst.
A különböző fogászati problémák a doshák egyensúlytalanságnak a következményei:
Túlműködő Vata ...
... a tejtermékek, vajak, tojás, túlságosan zsíros ételek, viszont javallottak a forró és csípős ízű ételek, a keserű és a fanyar ízek, főleg a mustármaggal és hagymával ízesített táplálékok. Reggelire ehető ...
... A tejes diéta mellett a pittát nyugtató diéta is segíthet. A Pittát egyensúlyozó táplálkozás során előszeretettel fogyaszthatjuk a keserű és a fanyar ízeket, melyek főleg zöldségekben, salátákban és ...
... él egyoldalú életet, hanem táplálkozás kapcsán is (a hat alapíz egyensúlyának hiánya: édes, sós, savanyú, csípős, fanyar , keserű). Egyes ételtípusokhoz való vonzódás - például a túlzott szénhidrát, vagy ...
... azok a csípős, a keserű ás a fanyar ízek. Néhány példa mindegyikre: csípős íz (pl. gyömbér, bazsalikom, fahéj, lestyán, papaya, fekete tea,padlizsán, hagyma, a zöld olívabogyó), keserű íz (rucola, ...
... mézet. Kapha jellegű ízeink az édes, a sós és a savanyú, ezért ezeket egyensúlyozva az ételek közül előnyben részesítendők inkább a csípős, a keserű és a fanyar ízek, pl. káposztafélék (káposzta, brokkoli, ...
... ilyenkor tehetünk ,hogy odafigyelünk táplálkozásunkra és a menstruációt megelőző időszakban háttérbe szorítjuk a vata típusú ételeket(csípős, keserű, fanyar ízek), mert ezek csak hozzájárulnak a levegő ...
... és legmozgékonyabb elem, az éter és a levegő domináns. A csípős, fanyar és keserű ízeink mind levegő elemmel telítettek, tehát ezen alapízű ételek növelik az amúgy is domináns vatát a szervezetben. Ezek ...
... a joghurtot, a tejfölt és a sajtot. Kerülje ezen kívül az ecet használatát különböző saláták készítésénél, inkább használjon citromlét az ízesítéshez. Alkoholos és erjesztett ételek kerülendők, mivel fanyar ...