21.
Impotencia
(Ayurvédikus egészség/Gyógytanácsok)
... fogyasztásuk javasolt a forró, csípős és keserű ízeknek. Ezek ugyanis megbontják a Vata (éter, levegő) dosha harmóniáját és ezáltal a véráramlás a péniszbe lelassul. A Vata dosha felel ugyanis a szervezeten ...
... túlzott étkezések) és a rendszertelenség is hozzájárulnak az anyatej megcsappanásához. A sós, savanyú, csípős , és állott ételek fogyasztása szintén kedvezőtlenül befolyásolja az anyatej termelődését. A ...
... az ideje, hogy a Kapha jellegű ízeket, mint az édes, a savanyú és részben a sós ízek kevésbé legyenek dominánsak. Helyette fogyasszunk több csípős , keserű és fanyar ízű zöldségeket, gyümölcsöket, étkeket. ...
... méreg a keserű és a fanyar élelmiszerek aránytalan nagymennyiségű fogyasztása, addig a kapha típusú embert gyógyítja azt. A pitta embernek méreg a savanyú, sós és csípős ételek nagy mennyiségben történő ...
... az emésztőrendszerünket, tartózkodjunk a csípős , sós, savanyú ételek bevitelét, valamint vegyünk magunkhoz könnyen emészthető ételeket. A pikkelysömörös beteg vegyen magához több zöldséget, gyümölcsöt, ...
... elvei szerint viszont a vegyes táplálkozás az, amely a testre és a lélekre ható doshákat egyensúlyozza, így várandósság alatt is érdemes mind a 6 alapízt fogyasztani (édes, sós, savanyú, csípős , keserű, ...
27.
Ekcéma
(Ayurvédikus egészség/Gyógytanácsok)
... a túlságosan fűszerezett, csípős , sós és savanyú ízek, melyek növelik a tűz elemet, elősegítik a megfelelő környezet megteremtését, melyben az ekcéma is könnyebben kialakulhat. A természetes ösztönök, ...
Az Ayurvéda hat alapízt nevez meg, melyek hasonló arányú megléte egy táplálkozás során fontos a doshák egyensúlyának megteremtésében. A 6 alapíz a következő: édes, sós, savanyú, csípős , keserű és fanyar. ...
... a vékony- és a vastagbélben halmozódnak fel), az étkezés (túlságosan olajos, sült, sós, fűszeres, csípős és forró ételek, amelyek növelik a Pittát a szervezetben). Tünetei a haragvás, a túlérzékenység, ...
30.
A tűz elem
(Ayurvéda általában/Ayurvéda általában)
... stb.). A tűz következő ismertető jegye a maró hatás, csípős íz. Próbáltad már, ha hipót öntesz a kezedbe, az azonnal kölcsönhatásba lép a bőröddel és a kezed melegedni kezd. A melegséget kitárgyaltuk, ...
... a tejtermékek, vajak, tojás, túlságosan zsíros ételek, viszont javallottak a forró és csípős ízű ételek, a keserű és a fanyar ízek, főleg a mustármaggal és hagymával ízesített táplálékok. Reggelire ehető ...
... azokat a legjellemzőbb tényezőket, melyek a Pittát növelhetik a szervezetben:
Étkezés szempontjából a csípős , savanyú és sós ízek túlzásba vitele, az alkohol túlzott előnyben részesítése, forró ...
... él egyoldalú életet, hanem táplálkozás kapcsán is (a hat alapíz egyensúlyának hiánya: édes, sós, savanyú, csípős , fanyar, keserű). Egyes ételtípusokhoz való vonzódás - például a túlzott szénhidrát, vagy ...
... azok a csípős , a keserű ás a fanyar ízek. Néhány példa mindegyikre: csípős íz (pl. gyömbér, bazsalikom, fahéj, lestyán, papaya, fekete tea,padlizsán, hagyma, a zöld olívabogyó), keserű íz (rucola, ...
...
A tűz túlműködése nem csak a tűz típusú ételek fogyasztásának előtérbe helyezésével következhet be (főleg sós, savanyú, csípős ételek fogyasztása), hanem túlzott mentális működéssel is magyarázható. ...
... mézet. Kapha jellegű ízeink az édes, a sós és a savanyú, ezért ezeket egyensúlyozva az ételek közül előnyben részesítendők inkább a csípős , a keserű és a fanyar ízek, pl. káposztafélék (káposzta, brokkoli, ...
... ilyenkor tehetünk ,hogy odafigyelünk táplálkozásunkra és a menstruációt megelőző időszakban háttérbe szorítjuk a vata típusú ételeket(csípős , keserű, fanyar ízek), mert ezek csak hozzájárulnak a levegő ...
... és legmozgékonyabb elem, az éter és a levegő domináns. A csípős , fanyar és keserű ízeink mind levegő elemmel telítettek, tehát ezen alapízű ételek növelik az amúgy is domináns vatát a szervezetben. Ezek ...
... anyagcserét, a testhőmérsékletet, és a biológiai átalakító folyamatokat. Tűz típusú ételek a sós, a csípős és a savanyú ételeink, ezeket gondos odafigyeléssel fogyasszák a Tűz típusú emberek, nehogy a ...
40.
Candida
(Ayurvédikus egészség/Gyógytanácsok)
... problémájához vezethető vissza: a pitta és a kapha doshák együttesen felelősek a kialakult betegségért. A csípős élelmiszerek többsége (pitta) antivirális és antibakteriális hatással is bír, a kapha élelmiszerek ...