Túrótorta |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
25 dkg teljes őrlésű búzaliszt (finom)
1 kk szódabikarbóna
fél tasak sütőpor
só (elhagyhatjuk)
fél citrom reszelt héja
1,5 dl víz
1 dl hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj (napraforgóval is finom)
2 ek. méz
|
Bővebben...
|
Szójapástétom |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
1 csésze főtt szójabab
1/2 teáskanál só
1/4 csésze felkockázott hagyma
1 csokor zellerzöldje
1/2 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál oregano
1/8 teáskanál fokhagyma granulátum
4 evőkanál paradicsomsűrítmény
|
Bővebben...
|
Almás sárgarépa-saláta |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
60 dkg sárgarépa
2 nagy alma
5 dkg dióbél
1,5 dl joghurt
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál almalésűritmény (almalé)
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk, lemossuk, és durva reszelőn lereszeljük. Az almát negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, magházától megszabadítjuk és durvára reszeljük. A dióbelet durvára vágjuk (két fél diószemet félreteszünk a díszítéshez). A joghurtot elvegyítjük a citromlével, az almalével és a sóval, majd a vágott diót hozzáadva, ráöntjük az összekevert zöldségekre. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt feldíszítjük a félretett dióval. |
Gombakebab Satay-mártással (kebab=saslik) |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
40 dkg gombafej tisztára mosva
20 dkg cukkini, 2,5 cm hosszúra szeletelve
10 dkg zsenge csöves kukorica
1 db pirospaprika kimagozva, kockára vágva
3 ek. napraforgó- vagy sáfrányolaj
3 ek. citromlé
1 ek. frissen vagdalt koriander
1 ek. vagdalt petrezselyem
Elkészítés
Bár ez a recept gombával készül, de ezen változtathat, ha apró paradicsomot, hagymákat, zöldpaprikát vagy édesköményt használ. Egy evőkanálnyi kókuszreszelékkel sűrítse be és egyben ízesítse a szószt. A kókuszreszelékben telített zsírsav van. |
Fokhagymás padlizsán |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
személyenként 1 padlizsán
2 tányér rozscsíra
1 gerezd fokhagyma
só
2 ek. olaj.
Elkészítés
A padlizsánt megsütjük és meghámozzuk, majd hosszában szétvágjuk. A rozscsírát megdaráljuk, és az így kapott szószt fokhagymával, sóval, olajjal ízesítjük. Ráöntjük a padlizsánra, és melegen tálaljuk. |
Sajtos- babcsírás makaróni |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
2 ek. olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5 dkg. párolt babcsíra
10 dkg. makaróni
4 ek. tejföl
10 dkg. sajt
1/2 tk. mustár megőrölve
Elkészítés
Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult adjuk hozzá a babcsírát és tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát. |
Pikáns bulgurlabdák |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
1 csésze leforrázott bulgur
1/2 csésze szójapástétom
1/2 csésze zsemlemorzsa
1 csipet só
1 teáskanál szójaszósz
1-1 evőkanál majoránna, szárított zeller, fokhagyma granulátum, és só
1 diónyi hagyma
2 evőkanál felaprított petrezselyem
2 evőkanál kurkuma (ezt tegyük a forrásban lévő vízbe, amivel a bulgurt felöntjük.)
Elkészítés
A bulgur és a zsemlemorzsa kivételével turmixoljuk el a többi hozzávalót, majd fakanállal keverjük hozzá a leforrázott, és megdagadt bulgurhoz. Formáljunk belőle kis golyócskákat, forgassuk zsemlemorzsába és kiolajozott tepsibe lerakva süssük nagy lángon 10-20 percig, amíg a külseje megpirul. |
Amaránt spenótos, paradicsomos, gombás szósszal |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
1 pohár pattogtatott amaránt
2-12 pohár víz
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor spenót (vagy zsenge amaránt levelek)
2 érett paradicsom, hámozva és durván feldarabolva
1/2 kg. szeletelt gomba
1 1/2 teáskanál bazsalikom
1 1/2 teáskanál oregano
1 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
1 evőkanál apróra vagdalt vöröshagyma
tengeri só és fehérbors ízlés szerint (vagy valamilyen só helyettesítő)
Elkészítés
Tegyük a pattogatott amarántot forrásban lévő vízbe, forraljuk fel, majd kis lángon, fedővel letakarva pároljuk pár percig.
Tisztítsuk és mossuk meg a spenótot, majd lassú tűzön dinszteljük. Merítsük meg a paradicsomokat forrásba levő vízbe, ezáltal meglágyul a héjuk. Hámozzuk meg és daraboljuk és össze. Egy serpenyőben melegítsünk fel olajat közepes lángon, majd tegyük bele a fokhagymát és a vöröshagymát. Nagy lángon 2 percig süssük. Majd adjuk hozzá a paradicsomot, a gombát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot és 1 evőkanál vizet. Csurgassuk le a vizet a spenótról és adjuk hozzá a paradicsomos mártáshoz. Időnként megkeverve további 8-10 percig főzzük. Főzés közben óvatosan passzírozzuk szét a paradicsomdarabokat.
Keverjük össze a szószt a megpárolt amaránttal, vagy egyszerűen csak kanalazzuk a tetejére.
Melegen tálaljuk. Elkészítési idő kb. 20 perc. |
Babcsírafőzelék |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók
3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1/4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma
só
2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.
Elkészítés
10-15 percig főzzük vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk. |
Cukkinileves paradicsommal |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
1kk. ételízesítő por
1-2 zsenge cukkini
1kk. kakukkfű
2-3 érett paradicsom
1 ek. tejföl
2 ek. tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 csokor vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoránna)
currypor
Cayenne-bors
Elkészítés
A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, az olajat egy edényben felforrósítjuk és a hagymát üvegesre sütjük benne. A zöldséglevessel és 1/4 liter vízzel felengedjük és felforraljuk. A cukkinit megmossuk, megreszeljük és a leveshez adjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük. A paradicsomot megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk és félretesszük. A belsejét a levesbe dobjuk, majd az egészet turmixoljuk. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük, és a levesbe öntjük. A fokhagymát fokhagymapréssel belenyomjuk. A zöldfűszereket összekötve beledobjuk. A levest egy csipetnyi curryporral és Cayenne-borssal ízesítjük. A paradicsom kockákat a tetejére szórjuk. |
Pissaladiére (különleges pizza) |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Az egyszerű pizzákon kívül (pl.: Margaréta) kevés olyan pizzaféle található a jó pizzériák étlapján, amely kielégíti a vegetáriánus igényeket is. Íme egy speciális vegetáriánus pizza inyenceknek.
Hozzávalók
25 dkg teljes őrlésű korpásliszt
1/2 teáskanál só
1/2 zacskó élesztőpor
1 ek. olívaolaj
1 dl melegvíz
70 dkg hagyma meghámozva és szeletelve
3 ek. olívaolaj, a hagymaszeletek kisütésére
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt fekete bors,
1 ek. misó
0,5 kg paradicsom
3 dkg fekete olajbogyó, kimagozva, szeletelve
Előkészítés
1. A lisztet, a korpát és a sót tegye egy edénybe, majd keverje bele az élesztőport.
2. Az olajat és a vizet keverje össze és a liszt közepén vájt üregbe töltse bele. Gyúrja át tésztává. Tegye lisztezett gyúródeszkára és gyúrja 8-10 percig, amíg egészen sima és ruganyos lesz, kelessze egy órát meleg helyen. Akkor jó, ha duplájára duzzad.
3. A tölteléket készítse el. Pirítsa a hagymát 3-4 percig olajban, amíg halványbarna lesz.
4. Vegye le a tűzrol és keverje bele a fokhagymát, a kakukkfüvet és a misót.
5. Állítsa be a sütőt 190 C-ra. Gyúrja át a tésztát és rakja bele egy tepsibe. A hagymakeveréket szórja rá.
6. E fölé rétegezze a szeletelt paradicsomot, az olajbogyót és jó félórán át süsse. Ha készen van ,hagyja kihűlni, majd szeletelje fel. |
|