Name day

Today is 2019. July 18., Thursday. Congratulations our all Frigyes name visitors.

For reading the english contents, please click on the sitemap menu on the bottom.

Vote

Kérlek, segíts szavazatoddal! Milyennek tartod az ayurvedika.hu-t?
 

Ayurvedika a Facebook-on




Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurveda in pictures

ayurveda_ke...
Image Detail

Daily joke

There are no translations available.

A gyermek lázasan fekszik, a vizsgálat végén megkérdi az orvost:
- Tessék hozzám őszintének lenni! Tessék megmondani a szomorú igazságot! Erős vagyok, el tudom viselni! Mikor kell iskolába mennem ?

Google Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ayurvéda

A mentáról ayurvédikusan

News image

A menta világszerte elterjedt és használt növény. Legismertebb felhasználású teába, hűsítő italokba, szószokban. Ayurvédikus szemmel... Bővebben

Csaraka, az Ayurvéda ősatyja

News image

Csaraka, az ayurvédikus tudás összegyűjtője és egyesítője. Személye meghatározó az ayurvédikus bölcselet és gyógyítás fennmaradásában,... Bővebben

A négy életcél

News image

Egy ember életútját megfigyelve a régi védikus iratok megfogalmazzák azt a 4 hajtóerőt, törekvést, melyek... Bővebben

A Pinda-Brahma alapelv

News image

 A Pinda-Brahma alapelv az ayurvédikus gondolkodás alapvető filozófiai eleme. Az alapelv ismeretével az ember... Bővebben

More in: Ayurvéda szabályozása, Ayurvédikus irodalom, Ayurveda generally, Ayurvédában használt anyagok, Gúnák, Doshák, Őselemek

Egészség

Egészséges szem Ayurvédával

News image

A szem a lélek tükre – szokták mondani. A szem a szervezetünkben a tűz elem... Bővebben

Ayurvédikus marma terápia

News image

A marma szanszkrit eredetű szó, jelentése: titkos, rejtett, érzékeny pont. A marma energiaközpontot jelöl, mely... Bővebben

Ayurvédikus gyógyszerek formái és felhasználásuk

News image

 Az ayurvédikus orvoslás alapjait képezik a növényi részekből készített és különböző módon alkalmazott készítmények.... Bővebben

Visszérgyulladás gyógymódja Ayurvédával

News image

 A visszérgyulladás nem csak az idős kor betegsége, hanem már fiatalabb korban is felüti... Bővebben

More in: Ayurvedic health, Gyógytanácsok, Ayurvédikus egészségmegőrzés, Ayurvédikus gyógymódok, Receptek, gyógyszerek

Életmód

Hűsítő Lassi ital

News image

Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha... Bővebben

Tavaszi Pancsakarma challenge – Beszámoló

News image

19 napos megtisztulási programot hirdettünk az Ayurvéda jegyében idén tavasszal. A kihíváshoz közel 300-an csatlakoztak.... Bővebben

Ayurvédikus méregtelenítő önmasszázs

News image

Itt a megújulás időszaka! Sokan most készülnek testüket és lelküket méregteleníteni. Mindent tudsz a méregtelenítésről?... Bővebben

Létezik a tej allergia?

News image

A napokban számos internetes fórumon olvashatók a tej fogyasztásának káros hatásai. Utánajártunk a tejfogyasztás ayurvédikus... Bővebben

More in: Ayurvedic lifestyle, Ayurvedic beauty care, Ayurvédikus táplálkozás, Indiai receptek, Vegetáriánus receptek, Wellness, Fürdők, Ayurvedic massage, Jóga, Ayurvédikus receptek, Sport, mozgás, ayurvédikus receptek

Lelki élet

Karma jóga?

News image

Karma jóga, vagy önzetlen szolgálat. A jógában ismert fogalom. A karma jóga célja, hogy az... Bővebben

Mágikus mantrák

News image

A mantrák a hindu és a buddhista vallásgyakorlat tudatot tisztító, gyógyító, a képzeteket megtisztító erejű... Bővebben

Boldogság, merre jársz?

News image

Boldogság. Valamennyi létező közös vágya. Elérésének útvonalai sokszínűek, egyénenként, társadalmi és vallási beállítottságtól függően különbözhetnek,... Bővebben

A fájdalomtól való félelem

News image

Hányszor érezzük magunkat sértettnek, sebzettnek, vagy szembesülünk nehezen a kritikával. Nem is sejtjük, hogy ilyenkor... Bővebben

More in: Téveszmék eloszlatása, Gondolatok, Lelki élet, Kötelesség, Erkölcs, Tanúbizonyságok

Kapcsolatok

Szülés utáni regenerálódás Ayurvédával

News image

Anya lettél. Számos kérdés foglalkoztat, s keresed a babavárás előtti énedet. Hogyan találj vissza magadhoz... Bővebben

Édesanyák

News image

Legújabb cikkünk témája az egyéni testalkattal bíró édesanyának személyiségének boncolgatása ayurvédikus szemmel. Melyek az... Bővebben

Tamasz a gyereknevelésben

News image

 A 3 gúna az Ayurvéda tanai szerint (Szattva, Radzsasz, Tamasz) meghatározza ayurvédikus testalkatunkat és... Bővebben

Babahordozás

News image

A babahordozás nem egy új keletű fogalom. Az ősi törzsi népeknél közismert  módja annak,... Bővebben

More in: Kapcsolatok, Babák és mamák, Család, Párkapcsolatok, Társadalmi közösségek, Munkahelyi közösségek

Daily wisdom

There are no translations available.

Ha a háborúban gyáván megfutamodsz, hátba lőnek.  Ha tudatosan visszavonulsz, hogy erőt gyűjts, akkor van esélyed a győzelemre. Így van ez az életben is: a gyávák mind halottak, a bölcsek viszont az igazságot keresik, amivel győzhetnek az ellenség felett, hogy életük legyen.  Azonban az ellenség nem a másik ember, hanem a benned rejlő gonosz.

Napi dilemma

The dilemma of the love
You may decide in all conflicts whether you harm to someone else in your passion, or with the repression of the passion for yourself, maybe through the forgiving and reconciliation for nobody.
Vegetáriánus receptek
Túrótorta Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

25 dkg teljes őrlésű búzaliszt (finom)
1 kk szódabikarbóna
fél tasak sütőpor
só (elhagyhatjuk)
fél citrom reszelt héja
1,5 dl víz
1 dl hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj (napraforgóval is finom)
2 ek. méz  

 

Read more...
 
Szójapástétom Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

1 csésze főtt szójabab
1/2 teáskanál só
1/4 csésze felkockázott hagyma
1 csokor zellerzöldje
1/2 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál oregano
1/8 teáskanál fokhagyma granulátum
4 evőkanál paradicsomsűrítmény

Read more...
 
Almás sárgarépa-saláta Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

60 dkg sárgarépa
2 nagy alma
5 dkg dióbél
1,5 dl joghurt
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál almalésűritmény (almalé)  

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk, lemossuk, és durva reszelőn lereszeljük. Az almát negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, magházától megszabadítjuk és durvára reszeljük. A dióbelet durvára vágjuk (két fél diószemet félreteszünk a díszítéshez). A joghurtot elvegyítjük a citromlével, az almalével és a sóval, majd a vágott diót hozzáadva, ráöntjük az összekevert zöldségekre. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt feldíszítjük a félretett dióval.
 
Gombakebab Satay-mártással (kebab=saslik) Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

40 dkg gombafej tisztára mosva
20 dkg cukkini, 2,5 cm hosszúra szeletelve
10 dkg zsenge csöves kukorica
1 db pirospaprika kimagozva, kockára vágva
3 ek. napraforgó- vagy sáfrányolaj
3 ek. citromlé
1 ek. frissen vagdalt koriander
1 ek. vagdalt petrezselyem

Elkészítés

Bár ez a recept gombával készül, de ezen változtathat, ha apró paradicsomot, hagymákat, zöldpaprikát vagy édesköményt használ. Egy evőkanálnyi kókuszreszelékkel sűrítse be és egyben ízesítse a szószt. A kókuszreszelékben telített zsírsav van.

 
Fokhagymás padlizsán Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

 Hozzávalók

személyenként 1 padlizsán
2 tányér rozscsíra
1 gerezd fokhagyma

2 ek. olaj.
 

Elkészítés

A padlizsánt megsütjük és meghámozzuk, majd hosszában szétvágjuk. A rozscsírát megdaráljuk, és az így kapott szószt fokhagymával, sóval, olajjal ízesítjük. Ráöntjük a padlizsánra, és melegen tálaljuk.
 
Sajtos- babcsírás makaróni Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

 Hozzávalók

2 ek. olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5 dkg. párolt babcsíra
10 dkg. makaróni
4 ek. tejföl
10 dkg. sajt
1/2 tk. mustár megőrölve
 

Elkészítés

Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult adjuk hozzá a babcsírát és tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát.
 
Pikáns bulgurlabdák Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

1 csésze leforrázott bulgur
1/2 csésze szójapástétom
1/2 csésze zsemlemorzsa
1 csipet só
1 teáskanál szójaszósz
1-1 evőkanál majoránna, szárított zeller, fokhagyma granulátum, és só
1 diónyi hagyma
2 evőkanál felaprított petrezselyem
2 evőkanál kurkuma (ezt tegyük a forrásban lévő vízbe, amivel a bulgurt felöntjük.)

Elkészítés

A bulgur és a zsemlemorzsa kivételével turmixoljuk el a többi hozzávalót, majd fakanállal keverjük hozzá a leforrázott, és megdagadt bulgurhoz. Formáljunk belőle kis golyócskákat, forgassuk zsemlemorzsába és kiolajozott tepsibe lerakva süssük nagy lángon 10-20 percig, amíg a külseje megpirul.

 
Amaránt spenótos, paradicsomos, gombás szósszal Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

1 pohár pattogtatott amaránt
2-12 pohár víz
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor spenót (vagy zsenge amaránt levelek)
2 érett paradicsom, hámozva és durván feldarabolva
1/2 kg. szeletelt gomba
1 1/2 teáskanál bazsalikom
1 1/2 teáskanál oregano
1 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
1 evőkanál apróra vagdalt vöröshagyma
tengeri só és fehérbors ízlés szerint (vagy valamilyen só helyettesítő)

Elkészítés

Tegyük a pattogatott amarántot forrásban lévő vízbe, forraljuk fel, majd kis lángon, fedővel letakarva pároljuk pár percig.
Tisztítsuk és mossuk meg a spenótot, majd lassú tűzön dinszteljük. Merítsük meg a paradicsomokat forrásba levő vízbe, ezáltal meglágyul a héjuk. Hámozzuk meg és daraboljuk és össze. Egy serpenyőben melegítsünk fel olajat közepes lángon, majd tegyük bele a fokhagymát és a vöröshagymát. Nagy lángon 2 percig süssük. Majd adjuk hozzá a paradicsomot, a gombát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot és 1 evőkanál vizet. Csurgassuk le a vizet a spenótról és adjuk hozzá a paradicsomos mártáshoz. Időnként megkeverve további 8-10 percig főzzük. Főzés közben óvatosan passzírozzuk szét a paradicsomdarabokat.

Keverjük össze a szószt a megpárolt amaránttal, vagy egyszerűen csak kanalazzuk a tetejére.
Melegen tálaljuk. Elkészítési idő kb. 20 perc.
 

 
Babcsírafőzelék Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók

3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1/4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.
 

Elkészítés

10-15 percig főzzük vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.
 
Cukkinileves paradicsommal Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kis fej vöröshagyma
1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
1kk. ételízesítő por
1-2 zsenge cukkini
1kk. kakukkfű
2-3 érett paradicsom
1 ek. tejföl
2 ek. tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 csokor vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoránna)
currypor
Cayenne-bors  

Elkészítés

A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, az olajat egy edényben felforrósítjuk és a hagymát üvegesre sütjük benne. A zöldséglevessel és 1/4 liter vízzel felengedjük és felforraljuk. A cukkinit megmossuk, megreszeljük és a leveshez adjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük. A paradicsomot megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk és félretesszük. A belsejét a levesbe dobjuk, majd az egészet turmixoljuk. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük, és a levesbe öntjük. A fokhagymát fokhagymapréssel belenyomjuk. A zöldfűszereket összekötve beledobjuk. A levest egy csipetnyi curryporral és Cayenne-borssal ízesítjük. A paradicsom kockákat a tetejére szórjuk.
 
Pissaladiére (különleges pizza) Print E-mail
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

Az egyszerű pizzákon kívül (pl.: Margaréta) kevés olyan pizzaféle található a jó pizzériák étlapján, amely kielégíti a vegetáriánus igényeket is. Íme egy speciális vegetáriánus pizza inyenceknek.

Hozzávalók

25 dkg teljes őrlésű korpásliszt
1/2 teáskanál só
1/2 zacskó élesztőpor
1 ek. olívaolaj
1 dl melegvíz
70 dkg hagyma meghámozva és szeletelve
3 ek. olívaolaj, a hagymaszeletek kisütésére
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt fekete bors,
1 ek. misó
0,5 kg paradicsom
3 dkg fekete olajbogyó, kimagozva, szeletelve  

Előkészítés

1. A lisztet, a korpát és a sót tegye egy edénybe, majd keverje bele az élesztőport.
2. Az olajat és a vizet keverje össze és a liszt közepén vájt üregbe töltse bele. Gyúrja át tésztává. Tegye lisztezett gyúródeszkára és gyúrja 8-10 percig, amíg egészen sima és ruganyos lesz, kelessze egy órát meleg helyen. Akkor jó, ha duplájára duzzad.
3. A tölteléket készítse el. Pirítsa a hagymát 3-4 percig olajban, amíg halványbarna lesz.
4. Vegye le a tűzrol és keverje bele a fokhagymát, a kakukkfüvet és a misót.
5. Állítsa be a sütőt 190 C-ra. Gyúrja át a tésztát és rakja bele egy tepsibe. A hagymakeveréket szórja rá.
6. E fölé rétegezze a szeletelt paradicsomot, az olajbogyót és jó félórán át süsse. Ha készen van ,hagyja kihűlni, majd szeletelje fel. 

 


Daily caution

There are no translations available.

Isten eljövetelekor előbb elragadja a szenteket, megöli a menthetetlen gonoszokat. A maradéknak hagy egy kis időt, hogy eldöntse, Isten ellen, vagy mellett akar élni. Azután rajtuk is végrehajtja ítéletét.

 

Téves mondások

Bízok benned, de...
There are no translations available.

"Bízom benned, de attól félek..." - Minden bizonnyal hazudsz! A bizalom a félelem hiánya és fordítva is így van. Valójában csak az az ember képes bízni, akinek teljes hite van Isteni származásában, a többiek ösztönös viselkedéseket mutatnak, amelyek hasonlítanak az állatokéhoz.