|
Az édes íz |
|
|
Írta: Horváth-Kovács Diána
|
A szattvikus táplálkozás szerint a táplálkozásunkban mind a 6 alapíz jelenléte fontos a doshák kiegyensúlyozott működésének szempontjából. A 6 alapíz az édes, a sós, a savanyú, a csípős, a keserű és a fanyar ízeink mindegyike bizonyos őselemek kombinációjából tevődik össze. Az ízek helyes megválasztása képes gyógyító folyamatokat elindítani a szervezetben. Elsőként ismerkedjünk meg az édes ízzel.
|
Bővebben...
|
|
A vegyes táplálkozás |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Az Ayurvédikus elvek szerint a vegyes táplálkozás az egészséges, szemben mindenféle vonzás és taszítás elvén működő táplálék kiválasztásnál. A tudomány jelenlegi állása ebben a tekintetben egyezik az Ayurvédikus tanokkal, azonban sokan félreértelmezik ezt a megvalósítás során. Hogy mit jelent a vegyes táplálkozás? Erről próbálunk meg iránymutatást adni.
|
Bővebben...
|
Az ige, mint táplálék |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
"Nem csak kenyéren él az ember, hanem minden igével, amely Istentől adatik!" - így szól a felhívás, amely arra tanítja az emberiséget, hogy ő megértse nem test, hanem lélek, olyan tudati teremtmény, amely létezése nem függ más tudati teremtményektől, hanem csak a teremtő igétől. A legtöbb ember számára nehéz ebben hinni, mert mindent, amit az életből fel tud fogni, véges észlelő rendszerének letapogatásával megszerzett információ.
|
Bővebben...
|
|
A gyógyító étkezés |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
Magukat szakembernek nevező hitetlen emberek hirdetik igéjüket, amely szerint az ember betegségéért az ételek felelnek. Persze eddig az alapelvig egyet is értenénk, ha a következő mondat nem a húsevés, vagy szénhidrátok szapulásával telne meg. Sajnos, vonzás alapú (radzsasz) táplálkozás után az ember másik legnagyobb ellensége a táplálkozásban a félelem, tagadás (tamasz) alapú táplálkozás.
|
Bővebben...
|
Bioélelmiszerek |
|
|
Írta: Ayurvéda portál
|
A bioélelmiszerek olyan alapanyagokból készültek, amelyek termesztése, tenyésztése során hitelt érdemlően bizonyított, hogy nem használtak mesterséges anyagokat: mesterséges tápanyagot, permetszert, stb.. Az igény lassú ütemben, de növekszik az ilyen élelmiszerek iránti kereslet. Vizsgáljuk meg az Ayurvéda szemszögéből ezt a jelenséget.
|
Bővebben...
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>
|
3 / 6 oldal |