Névnap

Ma 2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

Küldjön képeslapot az ayurvedika.hu-ról!

Ne feledd! A nevedet nem te választottad, de megdicsőíteni csak te tudod!

Szavazzon

Kérlek, segíts szavazatoddal! Milyennek tartod az ayurvedika.hu-t?
 

Ayurvedika fórum

Ayurvedika a Facebook-on




Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurvéda képekben

Napi vicc

A mennyország kapuja előtt asszonyi lelkek várakoznak bebocsátásra, pontosan százan. Egyszercsak kilép a kapun Szent Péter és azt mondja:
- Azok, akik megcsalták a férjüket, nem jöhetnek be. Távozzanak!
Kilencvenkilenc asszony megfordul és bús képpel indul a pokol felé. Egy azonban ott marad a helyén. Szent Péter hozzásiet, megnézi, aztán utána kiált az asszonyoknak:
- Hé! Vigyék magukkal ezt a süketet is!

Google Fordító

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ayurvéda

A mentáról ayurvédikusan

News image

A menta világszerte elterjedt és használt növény. Legismertebb felhasználású teába, hűsítő italokba, szószokban. Ayurvédikus szemmel... Bővebben

Csaraka, az Ayurvéda ősatyja

News image

Csaraka, az ayurvédikus tudás összegyűjtője és egyesítője. Személye meghatározó az ayurvédikus bölcselet és gyógyítás fennmaradásában,... Bővebben

A négy életcél

News image

Egy ember életútját megfigyelve a régi védikus iratok megfogalmazzák azt a 4 hajtóerőt, törekvést, melyek... Bővebben

A Pinda-Brahma alapelv

News image

 A Pinda-Brahma alapelv az ayurvédikus gondolkodás alapvető filozófiai eleme. Az alapelv ismeretével az ember... Bővebben

More in: Ayurvéda szabályozása, Ayurvédikus irodalom, Ayurvéda általában, Ayurvédában használt anyagok, Gúnák, Doshák, Őselemek

Egészség

Egészséges szem Ayurvédával

News image

A szem a lélek tükre – szokták mondani. A szem a szervezetünkben a tűz elem... Bővebben

Ayurvédikus marma terápia

News image

A marma szanszkrit eredetű szó, jelentése: titkos, rejtett, érzékeny pont. A marma energiaközpontot jelöl, mely... Bővebben

Ayurvédikus gyógyszerek formái és felhasználásuk

News image

 Az ayurvédikus orvoslás alapjait képezik a növényi részekből készített és különböző módon alkalmazott készítmények.... Bővebben

Megfázás, influenza, hurutos megbetegedés

News image

 A megfázás az ősz és a tél leggyakrabbi egészségügyi kihívása. Mi történik akkor, amikor... Bővebben

More in: Ayurvédikus egészség, Gyógytanácsok, Ayurvédikus egészségmegőrzés, Ayurvédikus gyógymódok, Receptek, gyógyszerek

Életmód

Hűsítő Lassi ital

News image

Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha... Bővebben

Tavaszi Pancsakarma challenge – Beszámoló

News image

19 napos megtisztulási programot hirdettünk az Ayurvéda jegyében idén tavasszal. A kihíváshoz közel 300-an csatlakoztak.... Bővebben

Ayurvédikus méregtelenítő önmasszázs

News image

Itt a megújulás időszaka! Sokan most készülnek testüket és lelküket méregteleníteni. Mindent tudsz a méregtelenítésről?... Bővebben

Létezik a tej allergia?

News image

A napokban számos internetes fórumon olvashatók a tej fogyasztásának káros hatásai. Utánajártunk a tejfogyasztás ayurvédikus... Bővebben

More in: Ayurvédikus életmód, Ayurvédikus szépségápolás, Ayurvédikus táplálkozás, Indiai receptek, Vegetáriánus receptek, Wellness, Fürdők, Ayurvédikus masszázs, Jóga, Ayurvédikus receptek, Sport, mozgás, ayurvédikus receptek

Lelki élet

Karma jóga?

News image

Karma jóga, vagy önzetlen szolgálat. A jógában ismert fogalom. A karma jóga célja, hogy az... Bővebben

Mágikus mantrák

News image

A mantrák a hindu és a buddhista vallásgyakorlat tudatot tisztító, gyógyító, a képzeteket megtisztító erejű... Bővebben

Boldogság, merre jársz?

News image

Boldogság. Valamennyi létező közös vágya. Elérésének útvonalai sokszínűek, egyénenként, társadalmi és vallási beállítottságtól függően különbözhetnek,... Bővebben

A fájdalomtól való félelem

News image

Hányszor érezzük magunkat sértettnek, sebzettnek, vagy szembesülünk nehezen a kritikával. Nem is sejtjük, hogy ilyenkor... Bővebben

More in: Téveszmék eloszlatása, Gondolatok, Lelki élet, Kötelesség, Erkölcs, Tanúbizonyságok

Kapcsolatok

Szülés utáni regenerálódás Ayurvédával

News image

Anya lettél. Számos kérdés foglalkoztat, s keresed a babavárás előtti énedet. Hogyan találj vissza magadhoz... Bővebben

Édesanyák

News image

Legújabb cikkünk témája az egyéni testalkattal bíró édesanyának személyiségének boncolgatása ayurvédikus szemmel. Melyek az... Bővebben

Tamasz a gyereknevelésben

News image

 A 3 gúna az Ayurvéda tanai szerint (Szattva, Radzsasz, Tamasz) meghatározza ayurvédikus testalkatunkat és... Bővebben

Babahordozás

News image

A babahordozás nem egy új keletű fogalom. Az ősi törzsi népeknél közismert  módja annak,... Bővebben

More in: Kapcsolatok, Babák és mamák, Család, Párkapcsolatok, Társadalmi közösségek, Munkahelyi közösségek

Napi bölcsesség

A hívő és a hitetlen ember

A hitetlen ember háborog, mint a tenger, de a hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize.

Napi dilemma

A korlátoltság dilemmája

Minden nap dönthetsz, hogy követed-e az emberiség által megismert korlátokat, vagy hiszel abban, hogy Istenben minden lehetséges, és ledöntöd azokat.

Ayurvédikus táplálkozás
Létezik a tej allergia? Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A napokban számos internetes fórumon olvashatók a tej fogyasztásának káros hatásai. Utánajártunk a tejfogyasztás ayurvédikus hatásainak, érdemes elolvasnod az eredményt! 

Bővebben...
 
Kapha ételek gyűjteménye Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Az ayurvédikus táplálkozási elvek segítenek megvalósítani a vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozást, amely az egészség egyik záloga. A magyar étkezés zömmel a Kapha doshát erősíti szervezetünkben. Lássuk melyek a tipikus Kapha étkeink. 

Bővebben...
 
Fűszerek ayurvédikus csoportosítása Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   
Valamennyi, a magyar konyhában alkalmazott fűszernövény felhasználása révén ayurvédikus jelleggel bír. Attól függően, hogy az adott fűszernövény Vata, Pitta vagy Kapha egyensúlyozó szereppel bír, meghatározható az egyes ayurvédikus testalkatokat leginkább harmonizáló fűszernövények köre.
 
Bővebben...
 
Vipaka, az emésztés utáni íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Az Ayurvéda nem csak az egyes elfogyasztott tápanyagok ízét tartja számon, de az emésztési folyamatot követően létrejött ízeket is megemlíti. Az emésztés utáni íz nem más, mint a Vipaka.

Bővebben...
 
Ízek és a személyiség Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A fanyar ízzel befejeződött az ayurvédikus táplálkozásban fontos alapízeket bemutató sorozatunk. Jelen írásban az ízek testi tüneteket kiváltó hatásai mellett az egyes ízek túlzott bevitelének következtében jelentkező mentális hatásokat is bemutatjuk. 

Bővebben...
 
A fanyar íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   
Elérkeztünk az ízekről szóló sorozat utolsó fejezetéhez, mely a fanyar ízt mutatja be. A fanyar íz az levegő és a föld jellegzetességeit hordozza, természeténél fogva pedig hűsítő hatású íz. A doshákra gyakorolt hatását tekintve a fanyar íz a Vata doshát növeli, a Pitta és a Kapha doshát pedig egyensúlyozza. Többletfogyasztása pedig a Vata dosha eluralkodásását eredményezi. 
Bővebben...
 
A keserű íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A keserű ízA keserű íz a két legkönnyebb elem, az éter és a levegő elem aspektusainak dominanciáját hordozza magában. Az éter és a levegő, azaz a Vata dosha megnyilvánulása a keserű ízben a hűsítő, szárító, és a könnyűség érzetét hozza magával.

Bővebben...
 
A csípős íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A csípős ízA csípős íz használata az ázsiai konyhák művészetében egyedülállóan hangsúlyos. Legyen szó bármilyen ételről, biztosak lehetünk benne, hogy csípős ízű fűszerekkel, zöldségekkel is ízesítik. Fogyasztására mégis érdemes odafigyelni, mert alkotóelemei folytán, melyek a tűz és a levegő, lobbanékonnyá és könnyen irritálttá tehetnek minket.

Bővebben...
 
A sós íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A sós ízAz Ayurvéda által megkülönböztetett ízek közül a sós íz bemutatása következik. A magyar konyha előszeretettel alkalmazza az erős fűszerezés mellett az ételek sóval való ízesítését. Az ételek erős sózása a Pitta doshát növeli, mely emésztőrendszeri betegségeket okozhat.

Bővebben...
 
A savanyú íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A savanyú ízAz édes íz ismertetését a savanyú íz hatásainak, ayurvédikus használatának és előnyeinek bemutatása követi a sorban. Savanyú íze elsősorban a gyümölcsöknek van. A savanyú ízű gyümölcsök fogyasztása során jellegzetesen megnövekszik a nyáltermelésünk, és a savanyú ízű táplálékainkra is jellemző a lédússág.

Bővebben...
 
Az édes íz Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Az édes ízA szattvikus táplálkozás szerint a táplálkozásunkban mind a 6 alapíz jelenléte fontos a doshák kiegyensúlyozott működésének szempontjából. A 6 alapíz az édes, a sós, a savanyú, a csípős, a keserű és a fanyar ízeink mindegyike bizonyos őselemek kombinációjából tevődik össze. Az ízek helyes megválasztása képes gyógyító folyamatokat elindítani a szervezetben. Elsőként ismerkedjünk meg az édes ízzel.

Bővebben...
 
A vegyes táplálkozás Nyomtat Email
Írta: Ayurvéda portál   

A vegyes táplálkozásAz Ayurvédikus elvek szerint a vegyes táplálkozás az egészséges, szemben mindenféle vonzás és taszítás elvén működő táplálék kiválasztásnál. A tudomány jelenlegi állása ebben a tekintetben egyezik az Ayurvédikus tanokkal, azonban sokan félreértelmezik ezt a megvalósítás során. Hogy mit jelent a vegyes táplálkozás? Erről próbálunk meg iránymutatást adni.

Bővebben...
 
Az ige, mint táplálék Nyomtat Email
Írta: Ayurvéda portál   

Az ige, mint táplálék"Nem csak kenyéren él az ember, hanem minden igével, amely Istentől adatik!" - így szól a felhívás, amely arra tanítja az emberiséget, hogy ő megértse nem test, hanem lélek, olyan tudati teremtmény, amely létezése nem függ más tudati teremtményektől, hanem csak a teremtő igétől. A legtöbb ember számára nehéz ebben hinni, mert mindent, amit az életből fel tud fogni, véges észlelő rendszerének letapogatásával megszerzett információ.  

Bővebben...
 
A gyógyító étkezés Nyomtat Email
Írta: Ayurvéda portál   

A gyógyító étkezésMagukat szakembernek nevező hitetlen emberek hirdetik igéjüket, amely szerint az ember betegségéért az ételek felelnek. Persze eddig az alapelvig egyet is értenénk, ha a következő mondat nem a húsevés, vagy szénhidrátok szapulásával telne meg. Sajnos, vonzás alapú (radzsasz) táplálkozás után az ember másik legnagyobb ellensége a táplálkozásban a félelem, tagadás (tamasz) alapú táplálkozás.

Bővebben...
 
Bioélelmiszerek Nyomtat Email
Írta: Ayurvéda portál   

BioélelmiszerekA bioélelmiszerek olyan alapanyagokból készültek, amelyek termesztése, tenyésztése során hitelt érdemlően bizonyított, hogy nem használtak mesterséges anyagokat: mesterséges tápanyagot, permetszert, stb.. Az igény lassú ütemben, de növekszik az ilyen élelmiszerek iránti kereslet. Vizsgáljuk meg az Ayurvéda szemszögéből ezt a jelenséget.

Bővebben...
 
Doshák és az ízek Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Doshák és az ízekAz Ayurvéda hat alapízt nevez meg, melyek hasonló arányú megléte egy táplálkozás során fontos a doshák egyensúlyának megteremtésében. A 6 alapíz a következő: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar. Mindegyik íz magával hozza bizonyos őselemek dominanciáját, pl. az édes íz a föld és a víz elem tulajdonságait ötvözi. A különböző ízek csökkenthetik, illetve növelhetik az egyes doshák jelenlétét, a dhatuk (alapszövetek) és a malák (végtermékek) minőségét. Nézzük meg, hogyan! 

Bővebben...
 
Oltári szentség Nyomtat Email
Írta: Ayurvéda portál   

Oltári szentségAhány népcsoport, annyi féle törvényt ír elő a helyes táplálkozásra. Az egyik a vegetáriánus életmódot, az ayurvéda a vegyes táplálkozást részesíti előnyben, a harmadik a Biblia írásai szerint megengedi a páros újjú patás (kérődző) állatok fogyasztását táplálékként. A tudás illúziójában szenvedő embereknek, bár ismeretük tengernyi, legtöbbjüket még sem menti meg, amikor eljön az idő.

 

Bővebben...
 
Étkezési tippek Kapha típusúaknak Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Étkezési tippek Kapha típusúaknakA Kapha típusú ember szervezetében a Kaphát alkotó föld és víz elemek dominánsak. Ennek köszönhetően a Kapha ember életében ezen elemek sajátosságai figyelhetők meg, a teljesség igénye nélkül néhány ilyen jegy pl. a lustaság, a lassúság (nem csak a cselekedetek, de a felfogóképesség szintjén is), ragaszkodás, őszinteség, alázat, igen magas fokú tolerancia.

Bővebben...
 
Étkezési tippek a Vata típusúaknak Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

étkezés vata típusúaknakMost következő írásunkban a Vata típusú emberek számára legideálisabb táplálkozási lehetőségeket gyűjtöttem össze egy csokorba, melynek megtartásával fizikailag és szellemileg megőrizhető a szervezet kényes egyensúlya. A Vata irányítja a gondolatok mozgását, az érzelmeket, az életerő folyását, az idegi impulzusokat és a folyadékokat a szervezetben.

Bővebben...
 
Étkezési tippek a Pitta típusúaknak Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

Étkezési tippek a Pitta típusúaknakEz az útmutató segítség a Pitta típusú embereknek (mind fizikailag, mind lelkileg), hogy megőrizzék a dosha egyensúlyát vagy visszaállítsák az egyensúlyt. A Pitta dosha befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, a testhőmérsékletet, és a biológiai átalakító folyamatokat. Tűz típusú ételek a sós, a csípős és a savanyú ételeink, ezeket gondos odafigyeléssel fogyasszák a Tűz típusú emberek, nehogy a túlzásbavitel a Pitta túlműködéséhez vezessen!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1 / 2 oldal

Napi figyelmeztetés

Bátorság, gyávaság

Gondolkodj! Mi helyesebb? Ha életedet mentve, szembeszállsz az igazsággal, így bűnbe esve jussod a lassú, de biztos halál, vagy életedet feláldozva az igazságért, s az igazság, amelyet védelmeztél, feltámaszt téged romolhatatlanságba, akkor is, ha az ördög elpusztítja testedet.

Téves mondások

Fájdalom

"Úgy szeretlek, hogy az már fáj" - Tévedsz, a szeretet érzelme az öröm! A fájdalom a vonzáshoz és a félelemhez tartozik, a vonzáshoz is csak akkor, ha a vonzás akadályoztatva van. Ha tényleg fáj, akkor vizsgáld felül a lelkedet, amíg nem késő...