Névnap

Ma 2019. október 17., csütörtök, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Küldjön képeslapot az ayurvedika.hu-ról!

Ne feledd! A nevedet nem te választottad, de megdicsőíteni csak te tudod!

Szavazzon

Kérlek, segíts szavazatoddal! Milyennek tartod az ayurvedika.hu-t?
 

Ayurvedika a Facebook-on




Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurvéda képekben

Napi vicc

A fiatal jegyespár éppen az esküvőjük előtti napon szenved autóbalesetet. Mindketten meghalnak és felkerülnek Szent Péter színe elé. Ott aztán megkérdezik, hogy lehetséges lenne-e, hogy összeházasodjanak a Mennyországban?
- Jól van, várjatok itt, gondolkodjatok el azon, tényleg szeretnétek-e házastársak lenni. Nemsokára visszajövök, ha még akkor is szeretitek egymást, akkor nem bánom.
Eltelik hat hónap, majd Szent Péter megjelenik egy pappal az oldalán:
- Na, gyermekeim, hogyan döntöttetek?
- Még mindig szeretjük egymást, és szeretnénk összeházasodni - mondja a fiú. De azt azért megkérdezném, ha mégsem sikerül a házasság, elválhatunk?
- Az lehetetlen - mondja Szent Péter. Hat hónapba telt, mire találtam itt fent egy papot. Mit gondolsz, mikorra találnék egy ügyvédet?

Google Fordító

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ayurvéda

A mentáról ayurvédikusan

News image

A menta világszerte elterjedt és használt növény. Legismertebb felhasználású teába, hűsítő italokba, szószokban. Ayurvédikus szemmel... Bővebben

Csaraka, az Ayurvéda ősatyja

News image

Csaraka, az ayurvédikus tudás összegyűjtője és egyesítője. Személye meghatározó az ayurvédikus bölcselet és gyógyítás fennmaradásában,... Bővebben

A négy életcél

News image

Egy ember életútját megfigyelve a régi védikus iratok megfogalmazzák azt a 4 hajtóerőt, törekvést, melyek... Bővebben

A Pinda-Brahma alapelv

News image

 A Pinda-Brahma alapelv az ayurvédikus gondolkodás alapvető filozófiai eleme. Az alapelv ismeretével az ember... Bővebben

More in: Ayurvéda szabályozása, Ayurvédikus irodalom, Ayurvéda általában, Ayurvédában használt anyagok, Gúnák, Doshák, Őselemek

Egészség

Egészséges szem Ayurvédával

News image

A szem a lélek tükre – szokták mondani. A szem a szervezetünkben a tűz elem... Bővebben

Ayurvédikus marma terápia

News image

A marma szanszkrit eredetű szó, jelentése: titkos, rejtett, érzékeny pont. A marma energiaközpontot jelöl, mely... Bővebben

Ayurvédikus gyógyszerek formái és felhasználásuk

News image

 Az ayurvédikus orvoslás alapjait képezik a növényi részekből készített és különböző módon alkalmazott készítmények.... Bővebben

Visszérgyulladás gyógymódja Ayurvédával

News image

 A visszérgyulladás nem csak az idős kor betegsége, hanem már fiatalabb korban is felüti... Bővebben

More in: Ayurvédikus egészség, Gyógytanácsok, Ayurvédikus egészségmegőrzés, Ayurvédikus gyógymódok, Receptek, gyógyszerek

Életmód

Hűsítő Lassi ital

News image

Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha... Bővebben

Tavaszi Pancsakarma challenge – Beszámoló

News image

19 napos megtisztulási programot hirdettünk az Ayurvéda jegyében idén tavasszal. A kihíváshoz közel 300-an csatlakoztak.... Bővebben

Ayurvédikus méregtelenítő önmasszázs

News image

Itt a megújulás időszaka! Sokan most készülnek testüket és lelküket méregteleníteni. Mindent tudsz a méregtelenítésről?... Bővebben

Létezik a tej allergia?

News image

A napokban számos internetes fórumon olvashatók a tej fogyasztásának káros hatásai. Utánajártunk a tejfogyasztás ayurvédikus... Bővebben

More in: Ayurvédikus életmód, Ayurvédikus szépségápolás, Ayurvédikus táplálkozás, Indiai receptek, Vegetáriánus receptek, Wellness, Fürdők, Ayurvédikus masszázs, Jóga, Ayurvédikus receptek, Sport, mozgás, ayurvédikus receptek

Lelki élet

Karma jóga?

News image

Karma jóga, vagy önzetlen szolgálat. A jógában ismert fogalom. A karma jóga célja, hogy az... Bővebben

Mágikus mantrák

News image

A mantrák a hindu és a buddhista vallásgyakorlat tudatot tisztító, gyógyító, a képzeteket megtisztító erejű... Bővebben

Boldogság, merre jársz?

News image

Boldogság. Valamennyi létező közös vágya. Elérésének útvonalai sokszínűek, egyénenként, társadalmi és vallási beállítottságtól függően különbözhetnek,... Bővebben

A fájdalomtól való félelem

News image

Hányszor érezzük magunkat sértettnek, sebzettnek, vagy szembesülünk nehezen a kritikával. Nem is sejtjük, hogy ilyenkor... Bővebben

More in: Téveszmék eloszlatása, Gondolatok, Lelki élet, Kötelesség, Erkölcs, Tanúbizonyságok

Kapcsolatok

Szülés utáni regenerálódás Ayurvédával

News image

Anya lettél. Számos kérdés foglalkoztat, s keresed a babavárás előtti énedet. Hogyan találj vissza magadhoz... Bővebben

Édesanyák

News image

Legújabb cikkünk témája az egyéni testalkattal bíró édesanyának személyiségének boncolgatása ayurvédikus szemmel. Melyek az... Bővebben

Tamasz a gyereknevelésben

News image

 A 3 gúna az Ayurvéda tanai szerint (Szattva, Radzsasz, Tamasz) meghatározza ayurvédikus testalkatunkat és... Bővebben

Babahordozás

News image

A babahordozás nem egy új keletű fogalom. Az ősi törzsi népeknél közismert  módja annak,... Bővebben

More in: Kapcsolatok, Babák és mamák, Család, Párkapcsolatok, Társadalmi közösségek, Munkahelyi közösségek

Napi bölcsesség

Isten ismerete

Aki nem ismeri Istent, az korlátokat tanít neked, ezáltal válik az ördög szolgájává. Aki ismeri az Istent, azt is meg tudja mondani, hogyan szabadulj fel korlátaid alól. A szabadság azonban nem a "nem cselekvésben" van. 

Napi dilemma

A szenvedés dilemmája

Minden nap eldöntheted, hogy egy konfliktusban a gyermeki fájdalom és az önsajnálat vezessen, vagy a megoldást, kiengesztelődést kereső nagykorú szellemiség.

Ghí Nyomtat Email
Írta: Horváth-Kovács Diána   

GhíAz Ayurvédikus táplálkozásban és egészségmegőrzésben előszeretettel használt ghí (ghee) India szerte elfogadott és használt anyag. A szó szanszkrit eredetű, jelentése pedig nem más, mint „tisztított vaj”. Nem csak India ad otthont használatának, hanem előszeretettel használják a környező országokban is, Banglades és Pakisztán területén is. Mit érdemes tudnunk a ghí-ről és hogyan készíthetünk mi is otthon ghí-t?

 
A ghí elkészítésének egyetlen oka az volt, hogy a vaj könnyen megromlott az indiai meleg éghajlaton, ezért az embereknek szüksége volt egy olyan zsiradékra, mely a nagy melegben is kiállja az időjárási körülményeket, és sokáig megtartja szavatosságát. A ghí nem csak a főzés során, de vallási ceremóniákon is fontos szerepet kap az indiai kultúrában. Ezen felül az ayurvédikus Pancsakarma, mélytisztító eljárásoknak is elmaradhatatlan kelléke.

 HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI

A főzési procedúra során, amikor a vajból ghí készül, a vajban található tejfehérjék kicsapódnak, ezért alapos szűrés után a ghí-t szabadon használhatják laktóz érzékenyek is. Egy kanálnyi ghí kb. 14 gramm zsírt tartalmaz, mely mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. A főzés során egy kanálnyi ghí kb. 4 kanálnyi olajat, vagy vajat helyettesít. Bánjunk vele óvatosan, ne vigyük túlzásba használatát, főleg szívbetegekre vonatkozik ez, mert magas a zsírtartalma. Bár a szervezet számára a zsír igen fontos, mert néhány vitaminnak, pl. K, A és D vitaminnak a meglétéhez elengedhetetlen a zsír jelenléte. Étkezés során a ghí serkenti az emésztőenzimek termelését, ezáltal fokozza a jó emésztést, ezzel szemben az olajok és vajak, melyeket főzéshez még használunk, leterhelik az emésztőrendszert és lassítják az emésztési folyamatot. Mentálisan segít a jó felfogóképesség és memória megalapozásában. Az ayurvédikus terápiáknál elsősorban a Vata emberek és Vata jellegű problémák orvosolásában úttörő, pl. bőr szárazsága, berepedezettsége, székrekedés, felfúvódás stb. Az ayurvédikus kozmetikai kezelésekben pedig a bőr puhítására és feltöltésére, megfiatalítására használják, valamint segítségével ellensúlyozzák a napfény által okozott égési sérüléseket. Antioxidáns hatású, segít felszívni a tápanyagokból az ásványi anyagokat, vitaminokat, így táplálva a szervezet valamennyi szövetét és erősítve az immunrendszert.  

HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?

Vegyünk tetszés szerint vajat, érdemes legalább egy kiló vajban gondolkodni, abból kb. ¾ kg ghí lesz. A vajat lehetőleg lassú tűz felett hevítsük és olvasszuk, nehogy odaégjen., majd hagyjuk, hadd csapódjon ki benne a tejfehérje. Elég csak néha ránézni. Főzés közben a vajban lévő víz elpárolog, és miután ez megtörtént, a vaj már nem bugyog és zizeg, hanem csak csendesen fő a tűzön.  Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy a vaj már nem zavaros, hanem tiszta és aranysárga színű. A tetejére rakódott hártyát eltávolítjuk, majd egy szűrőn átszűrjük tiszta edényben, amiben tárolni szeretnénk. Tarthatjuk szobahőmérsékleten is, ez esetben figyeljünk oda az alapos szűrésre, de tárolhatjuk hűtőszekrényben is. Ekkor természetesen megdermed és megszilárdul. Elkészítési ideje kb. 2 óra.  Itthon lehet kapni keleti fűszerboltokban, bioboltokban, herbaházakban, viszont drága, így akinek van ideje, nyugodtan kísérletezzen otthon vele!
 

Napi figyelmeztetés

Meghasonulás a hitben

Bár Istennek sok neve van, maga az Isten Egy. Ha a vallásodra hivatkozol és így elutasítod magadtól a többi vallás Isten neveit, meghasonulsz önmagaddal, nincs helyed a választottak között.

Téves mondások

Hiszek, de

"Hiszek, de olyan nehéz..." - Nem hiszel! Pontosabban abban hiszel, hogy nehéz! A hit is egy feltételnélküli aspektus! Amíg kételkedsz ügyeid valóban nehezen mennek előre. Azonban, ha a szívedből száműzöd a kételyt, a csodák viszik végbe azt, amiben hiszel.