Name day

Today is 2024. March 28., Thursday. Congratulations our all Gedeon és Johanna name visitors.

For reading the english contents, please click on the sitemap menu on the bottom.

Vote

Kérlek, segíts szavazatoddal! Milyennek tartod az ayurvedika.hu-t?
 

Ayurvedika a Facebook-on




Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurveda in pictures

ayurveda_ke...
Image Detail

Daily joke

There are no translations available.

A gyermek lázasan fekszik, a vizsgálat végén megkérdi az orvost:
- Tessék hozzám őszintének lenni! Tessék megmondani a szomorú igazságot! Erős vagyok, el tudom viselni! Mikor kell iskolába mennem ?

Google Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ayurvéda

A mentáról ayurvédikusan

News image

A menta világszerte elterjedt és használt növény. Legismertebb felhasználású teába, hűsítő italokba, szószokban. Ayurvédikus szemmel... Bővebben

Csaraka, az Ayurvéda ősatyja

News image

Csaraka, az ayurvédikus tudás összegyűjtője és egyesítője. Személye meghatározó az ayurvédikus bölcselet és gyógyítás fennmaradásában,... Bővebben

A négy életcél

News image

Egy ember életútját megfigyelve a régi védikus iratok megfogalmazzák azt a 4 hajtóerőt, törekvést, melyek... Bővebben

A Pinda-Brahma alapelv

News image

 A Pinda-Brahma alapelv az ayurvédikus gondolkodás alapvető filozófiai eleme. Az alapelv ismeretével az ember... Bővebben

More in: Ayurvéda szabályozása, Ayurvédikus irodalom, Ayurveda generally, Ayurvédában használt anyagok, Gúnák, Doshák, Őselemek

Egészség

Egészséges szem Ayurvédával

News image

A szem a lélek tükre – szokták mondani. A szem a szervezetünkben a tűz elem... Bővebben

Ayurvédikus marma terápia

News image

A marma szanszkrit eredetű szó, jelentése: titkos, rejtett, érzékeny pont. A marma energiaközpontot jelöl, mely... Bővebben

Ayurvédikus gyógyszerek formái és felhasználásuk

News image

 Az ayurvédikus orvoslás alapjait képezik a növényi részekből készített és különböző módon alkalmazott készítmények.... Bővebben

Visszérgyulladás gyógymódja Ayurvédával

News image

 A visszérgyulladás nem csak az idős kor betegsége, hanem már fiatalabb korban is felüti... Bővebben

More in: Ayurvedic health, Gyógytanácsok, Ayurvédikus egészségmegőrzés, Ayurvédikus gyógymódok, Receptek, gyógyszerek

Életmód

Hűsítő Lassi ital

News image

Ha nyár, akkor tombol a meleg, a szárazság és a Nap hője. A Pitta dosha... Bővebben

Tavaszi Pancsakarma challenge – Beszámoló

News image

19 napos megtisztulási programot hirdettünk az Ayurvéda jegyében idén tavasszal. A kihíváshoz közel 300-an csatlakoztak.... Bővebben

Ayurvédikus méregtelenítő önmasszázs

News image

Itt a megújulás időszaka! Sokan most készülnek testüket és lelküket méregteleníteni. Mindent tudsz a méregtelenítésről?... Bővebben

Létezik a tej allergia?

News image

A napokban számos internetes fórumon olvashatók a tej fogyasztásának káros hatásai. Utánajártunk a tejfogyasztás ayurvédikus... Bővebben

More in: Ayurvedic lifestyle, Ayurvedic beauty care, Ayurvédikus táplálkozás, Indiai receptek, Vegetáriánus receptek, Wellness, Fürdők, Ayurvedic massage, Jóga, Ayurvédikus receptek, Sport, mozgás, ayurvédikus receptek

Lelki élet

Karma jóga?

News image

Karma jóga, vagy önzetlen szolgálat. A jógában ismert fogalom. A karma jóga célja, hogy az... Bővebben

Mágikus mantrák

News image

A mantrák a hindu és a buddhista vallásgyakorlat tudatot tisztító, gyógyító, a képzeteket megtisztító erejű... Bővebben

Boldogság, merre jársz?

News image

Boldogság. Valamennyi létező közös vágya. Elérésének útvonalai sokszínűek, egyénenként, társadalmi és vallási beállítottságtól függően különbözhetnek,... Bővebben

A fájdalomtól való félelem

News image

Hányszor érezzük magunkat sértettnek, sebzettnek, vagy szembesülünk nehezen a kritikával. Nem is sejtjük, hogy ilyenkor... Bővebben

More in: Téveszmék eloszlatása, Gondolatok, Lelki élet, Kötelesség, Erkölcs, Tanúbizonyságok

Kapcsolatok

Szülés utáni regenerálódás Ayurvédával

News image

Anya lettél. Számos kérdés foglalkoztat, s keresed a babavárás előtti énedet. Hogyan találj vissza magadhoz... Bővebben

Édesanyák

News image

Legújabb cikkünk témája az egyéni testalkattal bíró édesanyának személyiségének boncolgatása ayurvédikus szemmel. Melyek az... Bővebben

Tamasz a gyereknevelésben

News image

 A 3 gúna az Ayurvéda tanai szerint (Szattva, Radzsasz, Tamasz) meghatározza ayurvédikus testalkatunkat és... Bővebben

Babahordozás

News image

A babahordozás nem egy új keletű fogalom. Az ősi törzsi népeknél közismert  módja annak,... Bővebben

More in: Kapcsolatok, Babák és mamák, Család, Párkapcsolatok, Társadalmi közösségek, Munkahelyi közösségek

Daily wisdom

There are no translations available.

Ha a parasztember vetéskor az előző, vagy a következő aratással foglalkozna, vajon nem halna-e éhen? Amit a múltban vetettél, most eszed annak gyümölcsét. Ezen változtatni nem tudsz. Amit holnap enni fogsz, azt ma veted. Ha elszalasztod a vetést, nem csak ma éhezel, hanem holnap is éhezni fogsz.

Napi dilemma

The dilemma of the right way
You may decide every day whether you believe in it – even onto the advice of your relatives and your friends – that your evil action was correct, or you believe in it, that it is better if you see it’s impropriety, you regret it and you don’t commit it once again.
Levesek Print E-mail
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Az indiai leveseket - hasonlóan a magyar levesekhez- előételként fogyasztják. Indiában az éttermek igen ritkán szolgálnak fel leveseket, illetve elsősorban a Kinában honos erős-savanyú levesek, illetve zöldséglevesek népszerűek. Az otthonokban azonban igen népszerűek a leves ételek.


 SAJTOS ZÖLDSÉG LEVES

Hozzávalók:
  • 6 bögre víz
  • 4 db kisebb burgonya
  • 2 db közepes nagyságú hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 4 evőkanál zöldbab
  • 3 db nagy hámozott kockára vágott paradicsom
  • 1 db szegfűszeg
  • 2 evőkanál vaj (margarin)
  • 4 teáskanál reszelt sajt
  • 4 csapott teáskanál liszt
  • késhegynyi fehér bors

Elkészítése: 

Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.


ZÖLDSÉGKRÉM LEVES

Hozzávalók: 

  • 2 db nagy sárgarépa
  • 1 db nagy fehérrépa vagy paszternák
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 db mogyoróhagyma vagy 2 zöldhagyma
  • 1 csésze zöldbab
  • 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 3 evőkanál vaj (margarin)
  • 2 bögre forró víz
  • 3 csésze tej
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál kukoricaliszt

Vajban közepes hőfokon süssük 5 percig az apróra vágott zöldségeket meg a zöldbabot. Öntsük fel vízzel, sózzuk és lassan pároljuk míg megpuhul. Keverjük össze a kukoricalisztet tejjel, adjuk a főtt zöldséghez. Folyamatos kevergetéssel főzzük még néhány percig, szórjuk meg fehér borssal és forrón szervírozzuk.


SÁRGARÉPAKRÉM LEVES

Hozzávalók:
  • 3 csésze apróra vágott sárgarépa
  • 1 db gyöngyhagyma (2 szál zöldhagyma)
  • 1 csésze főtt rizs
  • 2 bögre tej
  • 2 bögre víz
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 1 teáskanál apróra vágott koriander levél
  • 3 teáskanál kukoricaliszt

Elkészítés: 

Keverjük simává a kukoricalisztet egy kevés tejjel. Forraljuk fel a maradék tejet, majd egy részével kissé hígítsuk fel a kukoricapasztát. A megmaradt tejet tegyük félre. Az apróra vágott sárgarépát és hagymát vajban süssük gyenge tűzön öt percig. Vigyázzunk, hogy a répa meg ne barnuljon. Adjuk hozzá a tejet, a főtt rizst, a sót, a borsot, a cukrot, a vizet és a koriandert, forraljuk fel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 35-40 percig. Szűrjük át vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel és keverjük bele a vajat. (Ha a sárgarépa leves túlságosan sűrű, keverjünk hozzá egy kis tejet.)

ZÖLDBORSÓKRÉM LEVES

Hozzávalók:
  • 1/2 kg zöldborsó
  • fehér bors
  • 2 bögre víz a borsóhüvelyhez
  • csipetnyi szerecsendió
  • 1 gyöngyhagyma (2 zöldhagyma)
  • 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 1 csésze tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál apróra kockára vágott hagyma

Elkészítés: 

Fejtsük ki a borsót, a hüvelyeket alaposan mossuk meg. Sós vízben pároljuk puhára a borsóhéjakat kb.35 percig, ezután szűrjük át. Vajban pirítsuk aranybarnára a hagymát, adjuk hozzá a fejtett borsót, a lekarikázott gyöngyhagymát, a szerecsendió őrleményt, öntsük fel a borsóhéj vizével, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Az egészet nyomjuk át szitán vagy turmixoljuk le. A tejjel elhabart kukoricaliszttel, folyamatos keverés mellett, sűrítsük be a levest. Tálalás előtt a tejfölt keverjük össze az apróra vágott illatosmenta levelekkel. Forrón szolgáljuk fel.


KRUMPLILEVES

Hozzávalók:

  • 4 db nagy krumpli
  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • 2 db mogyoróhagyma (4 zöldhagyma)
  • 1 evőkanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér (1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér)
  • 2 sárgarépa apró kockára szeletelve
  • 1 csésze paradicsom ketchup
  • késhegynyi fehérbors
  • 4 bögre meleg víz
  • 3 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés: 

A megfőtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Vajban aranybarnára pirítsuk meg a mogyoróhagymát, a koriander levelet, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsom ketchupot, sót, borsot, meleg vizet és az áttört burgonyát, és az egészet főzzük lassú tűzön 15 percig. Reszelt sajttal szolgáljuk fel.


LENCSE LEVES

Hozzávalók: 

  • 1 csésze lencse
  • 1 evőkanál rizs
  • 5 bögre forró víz
  • 1 db nagy hagyma
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db fehérrépa (paszternák)
  • 1 db babérlevél
  • késhegynyi fehér bors
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem)
  • 4 teáskanál vaj (margarin)
  • 2 kis darab fahéj
  • 1 csapott evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csésze tej
  • pirított zsemle vagy kenyérdarabkák

Elkészítés: 

A megmosott lencsét és a rizst szűrjük le. Vágjuk a zöldséget apró darabokra. Süssük a zöldséget, a lencsét és a rizst olvasztott vajban öt percig. Adjunk hozzá forró vizet, fűszereket és sót. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük a zöldséget, míg megpuhul. Időnként kavarjuk meg. Törjük át az egészet szitán vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel a levest, és habarjuk be a kukoricalisztes tejjel, főzzük még kb. 7 percig. Jól fűszerezzük meg. Pirított zsemlekockákkal vagy kenyérdarabkákkal és koriander levelekkel megszórva, forrón tálaljuk.




 

Daily caution

There are no translations available.

Haragudj csak rám bátran, a te lángod is a pokol tűzét erősíti. Azonban, ha benned lévő tűzet arra használod, hogy megtisztulj a haragtól, kiírtom belőled a szenvedés gyökerét.

Téves mondások

Lehet, jobban hiszek ...
There are no translations available.

"Én nem járok templomba, de lehet jobban hiszek, mint aki jár..." - Nem hiszel, Istenben hinni azt jelenti, hogy követni az ő útját és keresni őt mindenben. Nem az a hitlenséged, hogy nem jársz templomba, ha nem az, hogy nincs teljes meggyőzödésed, hogy az helyes. A "lehet" szócska mindent elárul a hitedről!