Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurveda in pictures

ayurveda_ke...
Image Detail

Google Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Daily wisdom

There are no translations available.

Ha segítesz másokon, irgalmas vagy, ha nem teszed ezt, mert hibát látsz a másik ember kérésében, akkor kegyelmes.   A szeretetben nincs félelem, és nincs fájdalom. Akár teszel valamit egy másik emberért, akár nem teszel, mindenképpen szereted őt, ha döntésed nem magadért, hanem érte van.

Napi dilemma

The dilemma of the right way
You may decide every day whether you believe in it – even onto the advice of your relatives and your friends – that your evil action was correct, or you believe in it, that it is better if you see it’s impropriety, you regret it and you don’t commit it once again.
A depresszió Print E-mail
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

A depresszióFelgyorsult világunk modern betegsége a depresszió. Nem is gondolnánk milyen sokan küzdenek vele a környezetünkben. A depresszió jól meglapul a mélyben, s csak bizonyos viselkedési attitűdök mentén vesszük észre egy-egy pillanatra. Mi a magyarázata a depresszió kialakulásának az Ayurvéda szerint?
 
 
A nyugati orvoslásban a pszichiátria erős gyógyszerekkel kezeli a tudat megbetegedéseit, sokszor komoly mellékhatásokat okozva a betegnek. Az Ayurvéda célja nem a depresszió kezelése, hanem a megelőzése. Az depresszió ayurvédikus kezelése gyengéd az emberhez, nem használ kémiai anyagokat a gyógyítás során, s nem csak a tüneteket törekszik megszünteni, de a depresszív állapotok mögött meghúzódó okokat felderítve igyekszik a beteget a megnyugvás és az elengedés felé terelni. 
 
Az Ayurvéda szerint a depresszió megjelenésének két oka van:
  1. A három dosha, a Vata, a Pitta és a Kapha dosha egyensúlyának felborulása
  2. Az ember öntudatának hiánya, sérülése
 Az Ayurvéda szerint a depresszió főleg a Kapha dosha rendellenességének a következménye, mely aztán felborítja a másik két dosha harmóniáját is. A Kapha dosha az emberbe lassúságot, elernyedtséget, nehézkességet hoz nem csak fizikailag, de a mentális folyamatokba is. A Kapha jellegű depresszió mellett azonban megjelenik a Vata és a Pitta okozta depresszió is. 
 

A DEPRESSZIÓ LELKI OKAI

 Az Ayurvéda szerint a depresszió mentális oka, amikor az ember elveszíti kapcsolatát az Eggyel, a Teremtőjével. Sokan élik le úgy az életüket, hogy egyedül, elhagyottan érzik magukat. Pedig akinek kapcsolata van Istennel és tesz is érte rendszeresen, pl. meditál, imádkozik, Istent dicsőíti, annak a tudata is felszabadultabb és kitisztultabb, van lelki ereje szembenézni a kihívásokkal és a megpróbáltatásokkal. Aki magas helyre helyezi tudatába az Istent, a kitartó hittel és bizalommal hamar nyeri el megszabadulását a tudatát birtokló ördögi sugallatokkal szemben.
 
A radzsasz és a tamasz, az ember erős félelmei, tagadásai, valamint kontrolálatlan vágyai, kötődései és akarata az elme meghasonulásához vezetnek és a depresszió felé sodorja az embert. A két gúna, a radzsasz és a tamasz együttes megjelenése az ember tudatában a kettősségek állapotába vezet, s innen felmentést csak a szattva megvilágosodott ereje adhat. 

A DEPRESSZIÓ MEGJELENÉSI FORMÁI 

A depresszió kialakulása mind a három dosha felborult állapotának is köszönhető. Vizsgáljuk meg az egyes doshák okozta depressziós jellegzetességeket. 
  • Vata típusú depresszió. Tünetei: gyors pulzus, extrém hideg bőr, alacsony étvágy, fogyás, nagyfokú mentális érzékenység, álmatlanság, túlzott félelmek és aggodalmaskodás. A Vata típusú depresszió kialakulását támogatja: a túlzott szexuális aktus és maszturbáció, a túlontúl nagy izgatottság, a túl aktív sportolás, a rendszertelen életvitel, a kései lefekvés, a túl sok koffein fogyasztása (pl. kávé, fekete tea)
  • Pitta típusú depresszió. Tünetei: nagyfokú testi és lelki érzékenység, érzékenység a melegre, vágy az édes ízek fogyasztására, hajhullás és a haj korai őszülése, gyomorfekély, hasmenés, a szem kivörösödése. A Pitta típusú depresszió kialakulását támogatja: rendszeres haragvó és indulatos magatartás, az étkezések közül főleg az ebéd elhagyása, a folyamatos lázadó és el nem fogadó természet.
  • Kapha típusú depresszió. Tünetei: a túlevés, alacsony energiaszint, a bőr sápadtsága, a túl sok alvás, a képtelenség a gyönyör megélésére. A Kapha típusú depresszió kialakulását támogatja: a lustaságra való hajlam, nehezen emészthető ételek fogyasztása, túl sok hideg étel fogyasztása szemben a meleg ételekkel, a méreganyagok felhalmozódása helytelen táplálkozási szokások miatt.

 A DEPRESSZIÓ KEZELÉSE 

A Vata típusú depresszió gyógyításában fontos a Vatát egyensúlyozó étrend követése. Javasolt az édes ízek fogyasztása, melyek nehézkességüknél fogva megnyugtatják a hiperaktivitást fokozó Vatát. Tanácsos felállítani egy napi rutint, amely rendszerességet visz a Vata depresszióval küzdő ember életébe, korai lefekvéssel záródva. A meleg hatások erősítése javasolt, pl. meleg fürdő vétele. A rendszeres meleg olajos masszázs, az Abhyanga nagyon jó ellazítja a testet és a tudatot, így szintén javasolt! A napi jóga és légzőgyakorlatok, valamint meditáció segítenek elcsendesíteni az elme kavargását. Gyógynövények közül előnyös az alábbiak fogyasztása: ánizs, fahéj, kömény, gyömbér, édesgyökér, szerecsendió, szezámmag, macskagyökérfű.
 
A Pitta okozta depresszió kezelésénél válasszunk Pittát nyugtató étrendet. Kerülendő a sós, a savanyú és a csípős ízek fogyasztása, helyettük előnyben részesítendő az édes, a fanyar és a keserű ízek fogyasztása. Az étkezés legyen rendszeres, ne maradjon ki egy-egy étkezés. A meleg hatások kerülése fontos lehet, pl. a forró napon való tartózkodás, a szaunázás, a forró ülőfürdők vétele. Helyette testhőmérsékletű, vagy hűsítő hatások keresendők, pl. hegyi séta a friss levegőn. A Pitta depresszióval küzdő egyén ne vigye túlzásba a sportolást, a mozgást végezze közepes intenzitással. Szintén javasolt a rendszeres Abhyanga masszázs, hűsítő hatású kókusz olaja, vagy napraforgó olaj felhasználásával. A Pittát erősítő sok haragvó érzés átpolarizálásában segít a megnyugvást erősítő meditáció, a relaxációs zenék hallgatása. A Pancsakarma eljárásokkal pedig a felhalmozódott mérges anyagokat érdemes kifelé ösztönözni a szervezetből! Pittát nyugtató növények: aloe, kókusz, koriander, kömény, menta, gránátalma, szantál. 
 
A Kapha jellegű depresszió kezelésében fontos szerepet tölt be a megfelelő táplálkozás. Kiemelten fontos a meleg, fűszeres vagy csípős ételek fogyasztása, különösen a meleg leveseké. A táplálkozásban előnyben lehet részesíteni a savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar ízeket, míg az édes ízeket érdemes visszaszorítani. Az italok fogyasztásánál is legyen előtérben a melegítő hatású italok fogyasztása, pl. gyömbér tea. Fontos a rendszeres testmozgás, pl. biciklizés, gyaloglás, futás, amivel levethető a Kapha okozta nehézkesség, s közben a szervezet is méregtelenedik. A szervezet méregtelenítését támogatják az otthon is végezhető Pancsakarma terápiák, pl. hashajtás, hánytatás, beöntés. Kerülendő a napközbeni alvás, s javasolt a rendszeres meditáció végzése. 
 
A depressziótól megvédenek minket a helyes gondolatok, a helyes cselekvések, a helyes beszéd és a gondolataink, a testünk megzabolázása. Erősítsük magunkban a szattvát támogató cselekedeteket, legyünk nagylelkűek, tanuljuk meg szolgálni embertársainkat, hogy hosszú éltünk legyen ezen a Földön!
 
 

Daily caution

There are no translations available.

Egy férfi minden nőt, egy nő pedig minden férfit szerethet a világon. Azonban, ha el akarják kerülni a gonoszt, jó, ha párosodási céllal mindketten legfeljebb egy ellenkező nemű emberhez vonzódnak.

Téves mondások

Úgy érzem, hogy...
There are no translations available.

"Úgy érzem, hogy..." - Az helyes, ha figyelembe veszed a megérzéseidet, de azok annyira hitelesek, amennyire a tudásod. Ha nincs teljes tudásod, a megérzéseid sem lehetnek helyesek, hiszen a megérzés az általad elfogadott igazságokra történő emlékezés eredménye. Ez ad hamisságot, minden jósnak, akinek nincs teljes ismerete az Istenről.