Jelenleg a csevegőben tartózkodik:

Nincs senki online

Ayurveda in pictures

ayurveda_ke...
Image Detail

Google Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Daily wisdom

There are no translations available.

Az egyetlen dolog a világon, amit nem kell és nem is tudsz bizonyítani, az a szeretet. Ezért csak olyan emberek emlegetik sokszor, akik önmagukban hiányt szenvednek belőle. A felvilágosult ember nem dicsekszik vele, és nem kéri számon, hanem cselekszi azt, minden áron.

Napi dilemma

The dilemma of the pain
You may decide every day, whether the infantile pain and the self-pity should lead you in a conflict, or the major intellectuality searching for result and reconciliation.
Abhyanga, a masszázsok királynője Print E-mail
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Abhyanga, a masszázsok királynőjeMost induló sorozatunkban az ayurvédikus masszázsok világába kalauzoljuk olvasóinkat. Az egyes, ayurvédikus masszázsokról szóló írásokban részletesen olvashatnak a masszázsok jótékony hatásairól, nem rejtett célként pedig fellebbentjük a fátylat azokról a téveszmékről, melyek az ayurvédikus masszázsok körül kialakultak. Az ayurvéda masszázsát a masszázsok királynőjeként emlegetik a világon.

Indiában a masszázstradíció egyidős az Ayurvéda megjelenésével. Az első masszázsélményeket a gyerekek a születésük utáni első pillanatokban kapják, mely aztán végigkíséri egész életüket, beleértve az idős kort is. Az indiai emberek nem elsősorban betegségeik és testi feszültségeik enyhítését látják benne, hanem olyan rutinként művelik nap, mint nap, melynek segítségével megőrizhetik testi-lelki egészségüket.
 
Az Abhyanga szó szanszkrit eredetű, jelentése a teljes test olajos masszázsa. Az Abhyanga masszázst kétféle céllal használják. Az első cél az, hogy a Panchakarma, azaz a testet méregtelenítő eljárások előtt az Abhyanga masszázs segítségével lazítják, oldják fel a testben leülepedett és megrekedt méreganyagokat a masszázsfogások és a gyógynövényes olajok oldó hatásának köszönhetően, hogy aztán a fellazult méreganyagok a tisztító eljárásokkal eltávozzanak a szervezetből. A második cél az, amikor az Abhyanga masszázst önálló kezelésként használják a test és a lélek felfrissítésére, harmonizálására. Mind az első, mind a második esetben egyaránt fontos a testre ható erőknek, a dosháknak az egyensúlyozása. A cél az, hogy a testi funkciókat betöltő doshákat a túl- vagy alulműködő állapotból visszatereljük az egyensúlyi, normál működésbe. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, testre szabott kezelést kell összeállítanunk.
 
A közhiedelemmel ellentétben az ayurvédikus masszázs sem menetét, sem fogásait, sem filozófiáját tekintve, nem hasonlítható semmilyen más masszázshoz. Az ayurvédikus masszázs többnyire nem erős, gyúró jellegű masszázs, sokkal inkább simító, húzó, dörzsölő fogások sorozatából épül fel. A masszázst végezheti egy masszőr, de nem ritka az sem, amikor 2, sőt 4 masszőr is masszírozza a testet egyszerre. Az ayurvédikus szinkronmasszázs előnye az, hogy az azonos intenzitású mozdulatok párhuzamosan a test mindkét felén végezve a kiegyensúlyozottság érzését keltik az emberben.
 
Az ayurvédikus masszázsterápia lényege az, hogy személyreszabott kezeléssel szolgál minden embernek. Mitől lesz személyreszabott a kezelés? Nem mástól, mint attól a részletes test- és személyiségtípus elemzéstől, mely megelőz egy-egy kezelést. Egy ayurvédikus terapeutának lényeges szempont, hogy milyen Prakrutival, vagyis ayurvédikus személyiségtípussal van dolga, ugyanis a Prakruti tekintetében választ a masszázskezeléshez megfelelő gyógyolajat. Hogy mire gondolok. Vegyünk például egy Vata típusú embert. Tudvalevő, hogy az az ember, akiben az éter-levegő páros, vagyis a Vata dosha fejti ki hatását dominánsabban, izgő-mozgó, változékony, nyughatatlan, feszült, idegességre és aggodalomra, félelmekre hajlamos. Nála semmilyen körülmények között nem használhatunk olyan olajos készítményt, amely ezt a pörgősségét még jobban kihangsúlyozza. Nála olyan olajra van szükségünk, amely őt nyugtatja és oldja a feszültségeit, valamint lassítja. Ugyanígy a Pitta típusú ember szeszélyességét, szenvedélyességét, szélsőségességét, forrófejűségét egy hűtő hatású olajjal tudjuk leginkább ellensúlyozni. A Kapha embert lassúságából, tehetetlenségéből egy felfrissítő, felpörgető, aktivizáló hatású olajjal billentjük át a mozgásba. Belátható, hogy nem minden embernek jó ugyanaz a készítmény. Természetesen egyéb masszázsfajtáknál, ahol elsősorban az izomzat stimulálása a cél, használhatunk egyéb készítményeket, de az Ayurvédában, ahol a doshák egyensúlyozása a cél, fontos szempont az olaj milyenségének a kiválasztása.
 
Az ayurvédikus masszázs során a masszázslépések végighaladnak az emberi testet borító marmapontok sokaságán. A marmapontok olyan vitalizáló, energetizáló pontok, melyek érintésével, ingerlésével az adott területet felszabadíthatjuk a blokkok alól, illetve melyekkel erősítjük egészségünket. A testben összesen 107 marmapont található, 37 marmapont pedig a fejen. A kezelések ennek megfelelően egy nagyon intenzív fejmasszázzsal kezdődnek, mely nagyon hatásos a felfrissülésben, a fejen lévő érzékszervek aktivizálásában, olyan zavarok oldásában, mint pl. a fejfájás, migrén, korai őszülés, hajproblémák, álmatlanság, hiperaktivitás stb. A meleg olaj nehézkes esése nyugtatólag hat az idegrendszer fokozott működésére. A fejmasszázst követően az arc masszázsa következik, amely szintén borítva van marmapontok sokaságával. Saját arckezeléseim tapasztalata az, hogy a marmapontok vitalizálásával látványosan oldódtak a test más pontjainak feszültségei, és az arc bőre csodásan kisimulttá és nyugodttá változott. Az olaj használatának köszönhetően az arc bőre megtelt és élettel telivé vált. Az arc masszázsát követően a teljes testet olajos masszázsban részesítjük. Ez alól nem kivétel olyan területek masszírozása sem, amely a legtöbb masszázsfajtánál kivételt képez, pl. has és mellkas. Aki teheti, ne hagyja ki ezen területek masszázsát, mert egyrészt nagyon jó érzés átdolgozva érezni őket, másrészt a doshák tekintetében jelentős központi szerepeket töltenek be ezek a testrészek is.
 
A masszázs végeztével egy olyan puhító, melegítő eljárás veszi kezdetét, amely az ayurvédikus masszázs lényege. Ugyanis ezekkel a lezáró hőterápiákkal kitágulnak a bőr pórusai, és ezeken a kitágult pórusokon keresztül távoznak el a masszázs során a mozdulatoknak és a gyógynövényes olajoknak köszönhetően felszabadult méreganyagok a verejtékmirigyeken, illetve a kiválasztó szerveken keresztül. A méregtelenítés mellett a meleg hatás nagyszerűen ellazítja nem csak testünket, de elménket is. A hőterápiák egyik vállfaja a gyógynövényes gőzölés, ilyenkor átgőzöljük a teljes testet, illetve a batyus átdörzsölés. A batyukat meleg tejben főtt rizzsel, vagy gyógynövénnyel töltjük. A batyus technika meghatározott panaszok kezelésében választható.
 
Miben segít az Abhyanga masszázs?
 • Helyreállítja a testre ható erők, a doshák egyensúlyát, mely az egészség állapotához nélkülözhetetlen
 • Személyreszabott olaj kiválasztásával az adott személy konkrét problémáira reagál
 • Késlelteti az öregedést, feltölti a szöveteket, megfiatalítja a testet és az elmét
 • Növeli a testszövetek erejét, rugalmasságát
 • Szépíti, feszessé teszi a bőrt, eltávolítja a narancsbőrt
 • Egészséges álmot idéz elő, oldja az álmatlanság panaszait 
 • Javítja a szellemi éberséget, lenyugtatja az idegeket 
 • Növeli az életerőt, csökkenti a stresszt 
 • Csökkenti a különböző fájdalmakat a testben, csökkenti az izommerevséget, tonizálja az izmokat  
 • Javítja a vérkeringést, elősegíti az érzékszervek helyes működését 
 • Segít eltávolítani a testben lévő mérgeket, azokat a kiválasztó szervekbe ösztönzi kiürülésre 
 • Növeli a keringést az idegvégződéseknél
Amikor ayurvédikus tanulmányaimat megkezdtem Indiában, számos masszázsélményben volt részem. Emlékszem, teljesen megdöbbentett az az olajmennyiség, melyet a kezelés során használtak. Akkor értettem meg, hogy miért egy kádszerű ágyon fekve kapom a masszázst. Hiszen ha egy normál masszázságyon feküdtem volna, valószínűleg nem a testem szívta volna be az olajat, hanem maga az ágy, illetve feltételezhetően az az olajmennyiség le is csorgott volna az ágyról. Ezzel szemben az ayurvédikus ágy kialakításának köszönhetően testem az egész kezelés ideje alatt olajban ázhatott. Nagyszerű élmény volt, szinte újjászülettem a masszázs után. Ezután még számos egyéb, speciális masszázst ismerhettem meg, de ezeket egy másik cikkben mesélem majd el.
 
 

Daily caution

There are no translations available.

Vigyázzatok a prófétanőkkel! Nő a világ kezdete óta nem prófétálhat, mert nem az ő természete. A nő ugyanis befogadó természetű, a prófétaság lelke ugyanakkor kiáradó. Ez nem egyenjogúság kérdése, hanem a természeté. Ha egy nő szolgálni akarja az úrat, akkor tegye azt úgy, hogy emelje példaértékűvé a családját. Amikor Krisztus eljön, és a családban béke és szeretet honol, azt a családanyát igen nagy kegyben részesíti. Mert a család békéje a nő helyes férfikövetéséből van. A nő pedig, aki szingliségre vállalkozott, jobb ha Krisztus menyasszonya akar lenni, mint az ördög kísértése a családokban.

Téves mondások

Boldogság
There are no translations available.

"Hagyd ott, válj el! Jogod van boldognak lenni!" - Ha elhagyod, biztosan boldogtalan leszel, mert gyengének bizonyultál felelősségben, hűségben és alázatban. Csak az lehet boldog, aki felveszi a keresztjét és elviszi a golgotára. Az út végén megerősödve, megtisztulva várja a boldogság.