logo
  • Az ayurvedika.hu fóruma
  • Pontos idő: 2022.01.21. 03:53
ayurvedika.hu

Törekedjünk ... de hogyan?

Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: védi » 2012.02.15. 20:45

Sziasztok!
Az ismerősi körömben mostanában kardinális téma: mit jelent törekedni, hogyan kell törekedni?

Érdekelne, ki hogy éli meg ezt a törekvést, mire törekedtek, hogyan maradtok hűek a törekvésetekhez a mindennapokban? Tudtok azok maradni?

Én azt gondolom, a törekvés a mindennapokban a kitűzött céljaink (lelki célokra gondolok elsősorban) elérésének finom kis lépcsőfokai ... sokszor én is belegabalyodok az életbe, de aztán mindig valami felráz és új erőt ad, pl .egy lelki "pofon", mások gondolatai ...

Benneteket mi vagy ki motivál? :)

-védi-
védi
A tanítvány
A tanítvány
 
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2008.07.24. 16:08

Re: Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: Cecília » 2012.02.19. 13:13

Szia Védi!

A törekvés számomra is egy folyamat kis lépéseit jelenti a kitűzött rövidebb és hosszabb távú célok felé, melyek a végső cél elérését szolgálják (természetesen lelki célokról van szó)

Jelenleg önmegismerésre törekszem a leginkább. Tanulom magam és a lelki folyamatokat, ismereteket szerzek, melyeket törekszem megvalósítani az életemben is, változtatva a helytelen reakciókon, szokásokon. Ez nagy odafigyelést és tudatosságot igényel, őszinteséget magammal szemben és még sok-sok tanulást.
Azonban e folyamat intenzitása elég hullámzó, mint ahogy te is írtad, néha én is "elkalandozok", és nem vagyok kellően éber, de mindig van valaki vagy valami ami visszavezet az eredeti célhoz, pl.: egy biztató beszélgetés, egy film, egy tanítás, bár ritkán az is előfordul, hogy saját magam sikerül felráznom.

Sajnos néha elég türelmetlen vagyok a törekvéseim eredményességét illetően, és a kommunikációval is vannak még problémáim, amire nagy szükség lenne a tanulási folyamatban, de dolgozom az ügyön :)

Te mire törekszel, és téged mi v. ki motivál?

cili :)
Cecília
Az érdeklődő
Az érdeklődő
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.04.05. 18:17

Re: Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: szmonika » 2012.02.23. 15:52

Sziasztok!

Nagyon jó téma és nagyon jó a kérdés.
Számomra a törekvés azt jelenti hogy hűnek maradni a tanításokhoz és cselekedni a mindennapokban. Jobbanmondva ezt jelentené. Igazából ez nekem is nagy probléma mostanában, hogy hogyan is kell törekedni és mit is jelent pontosan. Szerintem a legfontosabb hogy az ember képes legyen dönteni a célja mellett és kiállni mellette minden áron. A mindennapokban pedig tudatosan figyelni magára. Ez nekem sajnos még nem megy, elméletben már tudom mit kellene tennem, mert van sok ismeretem, viszont a cselekvés csak kevésszer sikerül. Valószinüleg ez azért van, mert még én sem adtam magamnak igazi célt. Vanak bizonyos dolgok, amik már sikerülnek, vannak kisebb sikerélményeim, de ez több és jobb is lehetne úgy érzem. Engem az motivál, hogy szeretnék boldog lenni és szeretném lerakni a félelmeimet. Tudom mik a gyengeségeim és szeretnék ezektől végre szabadulni, szeretnék igazságot kereső ember lenni. Szeretném ha a vágyaim végre megmutatkoznának a cselekedeteimben is.

Kiváncsi vagyok a többiek véleményére is. Ti hogy vagytok ezzel a kérdéssel? Hátha tudunk egymásnak jó tanácsokat adni. Irjatok! :)

Móni
szmonika
Az elmélyülő
Az elmélyülő
 
Hozzászólások: 43
Csatlakozott: 2008.12.29. 20:07

Re: Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: Andrea... » 2012.02.24. 22:13

Sziasztok,

Számomra a törekvés az csak egy hosszú folyamat egy lépését jelenti. Úgy tudnám ezt az életemből vett példákat végig gondolva leírni, hogy felismertem azt hogy van más is azon kívül amit képviseltem. Van egy igazabb világ, aminek sokszor a nyomában sem voltam. Még ha nem is követtem olyan bűnöket amiért kirekesztés járna, mégis ellenkező irányba mentem, mint amit helyes iránynak nevezhetnénk. Felismerve ezt elgondolkoztam és elkezdtem információkat gyűjteni a világról, helyes úton járó emberekről/től, célról, az útról, a helyesről és arról, hogy én ehhez miért nem illeszkedek :D . Döntöttem, elkezdtem inkább átalakítani a gondolataimat, ezekre vágyni. A harag, düh helyett amit sokszor mások irányában éreztem, ha megsértettek, vagy hülyeséget csináltak, most már inkább jellemző, hogy saját magamra neheztelek és gondolkozok el adott szituáción, amiért nem tudtam abban helyesen viselkedni. Ezek már sokkal kisebb vehemenciájúak, mint amikor másokkal voltam szeretetlen. Persze adott pillanatban zavarnak, de szerintem ez is a törekvés része. Finomítani a „technikát”, amíg meg nem tanulunk jobb emberek lenni. Aztán egyszer majd csak elérek oda, hogy a helyes út lesz a természetes és mindent ennek rendelek alá. :)

Persze én is találkozok azokkal a problémákkal, amiket említetek. Hogy nem mindig vagyunk kitartóak, vagy hogy hagyjuk, hogy valami kizökkentsen minket. Ezeket kell, enyhíteni és végül leküzdeni a helyes törekvéssel.

Andrea :)
Avatar
Andrea...
Az elgondolkodó
Az elgondolkodó
 
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2009.01.21. 18:51

Re: Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: védi » 2012.02.24. 23:01

Sziasztok!

Megfogalmaztátok páran előttem a törekvés fogalmát.

Nekem a törekvés hasonlókat jelent, mint amiket leírtatok. Annyi biztos, hogy amikor én törekszem, az annyit tesz, hogy nem elégszem meg az adott helyzettel, ami nem tesz boldoggá, hanem addig gondolkodok rajta, addig ásom ki magamat a körítéstől, amíg dülőre nem jutok.
Nehezen viselem az egy helyben toporgást, pedig van, hogy én is megteszem, de csak addig, amíg fel nem szítom magamban a változás tüzét :)

Cili kérdésére válaszolva, engem most erősen vezérel a békére való törekvés. Ha nem muszály, nem konfrontálódom (és ez nem egyenlő az elfojtással), mert korábban hajlamos voltam minden, rám nem tartozó dologba beleütni az orromat. És tudod mit veszek észre? Így sokkal lazább az élet, sokkal több minden sikerül, mint korábban, és a fókusz most már inkább magamon van és nem másokon.

Ti hogyan tartotok ki a törekvésetek mellett?
védi
A tanítvány
A tanítvány
 
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2008.07.24. 16:08

Re: Törekedjünk ... de hogyan?

HozzászólásSzerző: Cecília » 2012.05.08. 14:34

Sziasztok!

Törekvéseimben való megmaradás során igyekszem mindig szem előtt tartani, hogy mit is szeretnék elérni, és próbálom szinten tartani azt. Ennek egyik útja,ha éberen figyelem magam és ha kísértés, elbukás ütné fel a fejét, akkor egy nagy levegőt véve, a kitűzött célra, Istenre gondolva erőt veszek magamon.
A másik dolog a kevésbé kellemes, amikor nem vagyok kellően éber vagy erős és felüti fejét az egy helyben toporgás, az elgyengülés, ami esetenként sajnos rám is jellemző. Ilyenkor igyekszem "felpofozni" magam ebből az állapotból és imával, olvasással visszatérni törekvésemhez. Illetve elgondolkodom azon, mi vezetett a hullámvölgybe, hogy tanulva belőle, legközelebb nagyobb eséllyel elkerülhessem.

Többiek? Ti hogy vagytok ezzel?
Ti hogyan kezelitek, élitek meg ha elgyengültök törekvéseitek során?
Cecília
Az érdeklődő
Az érdeklődő
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.04.05. 18:17


Vissza: Filozófia, vallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron
 

Ki van itt

Jelenleg 1 felhasználó van jelen: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég. (Az elmúlt 5 percben aktív felhasználók alapján.)
A legtöbb felhasználó (44 fő) 2014.09.12. 23:36-kor tartózkodott itt.

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég