logo
  • Az ayurvedika.hu fóruma
  • Pontos idő: 2022.08.11. 19:40
ayurvedika.hu

megélhetés vagy anyagiasság?

megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: apuka » 2009.01.20. 20:56

Kedves Tamás!

Egy számomra nagyon fontos kérdéshalmaz foglakoztat mostanában. Ez a megélhetésrõl és anyagi biztonság nyújtásáról szól a családom részére. Párom gyesen otthon a kislányunkkal, a megélhetéshez szükséges anyagiakat nekem kell megteremteni.
Volt egy munkám, amiben nem találtam a helyem és éreztem, hogy nem tesz boldoggá, sõt anyagilag sem hozta, amit elképzeltem, ez miatt a család kasszája nagyon-nagyon megfogyatkozott. Úgy gondoltam munkát váltok, és megtettem. Sikerült egy olyan munkát találnom, mely hosszú távon(ezt én gondolom) finanszírozza a megélhetésünket, de ehhez most tanulnom-tanulnom kell, de rövid távú problémánkat is meg kell valahogy oldani, melyre a következõ megoldást találtam. Sok kiadásunk van, mely sok hitellel párosul. Jelenleg számláinkat is nagy csúszásokkal fizetjük. A megoldást abban látom, hogy lakásunkat eladva a fennmaradó összegbõl lefizetném a tartozásaink nagy részét. Ez egy stabilabb helyzetet hozna számunkra. Nem kellene görcsösen az anyagi dolgokkal foglalkozni, hogy már megint nincs és honnan lesz, hanem egyfajta megnyugvást adna, meg persze egy újrakezdést. Ezt az újrakezdést kicsit tudatosabban kezdve a jelenlegi munkám már finanszírozná, és egy könnyedebb életvitelt biztosítana a családom számára, és nem a pénz kergetését. Ráadásul ez a munka számomra meghozná azt a lehetõséget, hogy azzal foglalkozzak, amit szeretek és nem csupán a pénzért csinálnám. Ebben az útban van hitünk és végig tudná vinni a család. Ebben van egyfajta félelem, hisz tudhatnám, hogyha erõsebb lenne a hitem, akkor nem félnék a mostani helyzetemtõl, tudván hogy megoldódik, és nem kellene ilyen buta(lakáseladás) döntést hoznom, de hazudnék magamnak, ha ezt hinném, mert sokszori elmélkedés és beszélgetés közepette döbbentem rá, hogy ez csak egy vágy és nem hit. A kérdésem a következõ, ez kapzsiságnak tûnik, pénzhajhászásnak, hazugság magamnak(másoknak), vagy tényleg egy igaz hitbõl származó megoldási folyamat? Vagy mi? :)

köszönettel: Szilárd
apuka
Az érdeklődő
Az érdeklődő
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.01.15. 22:08

Válasz:megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: Sadmin » 2009.01.21. 11:53

Szia Szilárd!

Bár nem engem címeztél meg a kérdéseddel, azért én is válaszolok rá (a fórum lényege, hogy mindenki hozzáadhatja gondolatait, ellenkezõ esetben ott a szakértõi blog).

Az általad kijelölt út lehet egy megoldása a problémádnak, ez a szabad akaratod. Azonban a mondanivalódban szeretnék helyre tenni néhány dolgot:

Azt írod ebben az útban van hited, ugyanakkor a következõ mondatban azt írod, hogy félelmed is. Vajon a kettõ nem ellentétes-e. Akinek igaz hite van ( ahogyan te fogalmazol) valamiben, abban van megnyugvása is benne és nincs félelme. Szeretném, ha megértenéd, hogy éppen ez a kettõség akadályoz téged az elõmenetelben, félelem nélkül már megoldódott volna a helyzeted.

Az általad felvázolt döntés csupán illúzió. Valójában a félelmed következtében nem látsz más megoldást az ügyeid rendezésére, mint a meghátrálást, illettve az újraépítkezést. A döntést ezek szerint nem most hoztad meg tudatosan, hanem a félelmed irányított, és utadat már akkor meghatározta, amikor a félelem keletkezett.

Anyagias az aki az életét nem lelkileg, hanem testileg oldja meg. Ez nem jó, vagy rossz, hanem egy tudatállapot. Neked kell eldönteni, hogy boldoggá tesz-e, vagy nem. Az biztos, hogy aki lélek szerint él, nem úgy tenné fel a kérdést a saját problémájára, hogy mit kell dolgoznom, vagy hol, hanem úgy tenné fel, hogy mit kell megboscájtanom, hogy ne legyen bennem kettõség vele szemben. Amikor az emberbõl eltûnik a kettõség, felragyog az öntudat és a dolgai \"isteni módon\" rendezõdnek. Ezért szól úgy a törvény: \"keressétek elõbb isten országát, a többi megadatik ráadásnak\"

Mi a tanulság? A hitet soha ne keverd össze a vágyaddal és a félelmeiddel sem, akkor látni fogod a helyes utat és meg fogod érteni a hit igazi misztériumát. A kettõség nélküli hit ugyanis azonnal képes enyhiteni a sorsodon és gyorsan beteljesül.

A hitben nincs kétség, a szeretetben nincsen tagadás, a bizalomban nincsen félelem. Ismerd fel az illúziót és a megoldás az öledbe hullik.
Sadmin
A tanítvány
A tanítvány
 
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2008.07.18. 17:46

Válasz: megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: apuka » 2009.01.21. 21:18

Szia Sanyi!

Már vártam egy választ, mert nem tudok tovább lépni ezen a témán, hogy mi lenne helyes(ami megoldja a problémákat akár hosszú vagy rövid távon) és mi nem. Már sokezerszer átgondoltam, néztem jobbról, balról a problémám. Amit leírtam az egy általam kigondolt út a megoldáshoz.
Igaz, hogy félelem vezérli a lakás eladást, de nem tudom elképzelni, hogy mitõl tudnék hinni már a mostani perctõl. Mit kell tennem? Van valami megoldás? Mi az?
Én sem szeretnék megválni a lakástól, de???
Mit tegyek? Tud valaki rajtam segíteni? Mibõl merítsek hitet?
Hol az a gomb, amit megnyomva elindulok a hit útján? Most kicsit elbizonytalanodtam az általam kigondolt út megvalósulásában. Egy induló löket kellene, ami átsegítene a nehéz kezdeten??.
Ha jól értelmezem a válaszod, akkor csak a hitemet kellene megszereznem már most, és minden más megoldódna? Tehát ha úgy döntenék, hogy Isten legyen az elsõ helyen, akkor a probléma már nem is lenne? Megoldódna a pénzügyi és minden más(család, munka, idõ stb.) probléma?
Döntsek úgy, hogy hiszek, és a fekete felhõket elkergetve ne térjek le errõl a szûk ösvényrõl?
Csak ennyi?
Eddig minden cikket elolvastam, mely ezen az oldalon megjelent és úgy érzem, hogy a világ egy másik(egész) oldalát akarja mutatni.?
Örülök, hogy rátaláltam ezen oldalra, és remélem sokáig fog még mûködni!


köszönettel: Szilárd
apuka
Az érdeklődő
Az érdeklődő
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.01.15. 22:08

Válasz: megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: Sadmin » 2009.01.21. 21:28

Igen:) Van a világnak egy másik oldala. Valóban ezt akartam neked bemutatni.

A gombnyomásos módszer szerintem sem létezik, inkább a megértéssel és a tapasztalatokkal tudod megkülönböztetni idõvel a félelem, a vágy és a hit aspektusait.

Ha a problémádat meg akarod oldani, lépj egy lépéssel hátrébb, és lásd kívülrõl magad. Ne mint résztvevõje a problémának, hanem, mint szemlélõje. Ha így tekintesz rá, akkor vágy és félelem nélkül látod a helyzetet és rögtön látod a megoldást is.

Olyan ez, mint a kártya:) Amíg az ember szurkoló, addig tudja hogyan kell játszani, amint õ maga is játszik, elmerül a felesleges részletekbe és hibázik. Képzeld el, hogy nem te vagy a helyzetben, hanem egy másik ember. Mit javasolnál neki?
Sadmin
A tanítvány
A tanítvány
 
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2008.07.18. 17:46

Válasz: megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: Tamás » 2009.01.22. 00:24

Kedves Szilárd,

Látom, már kaptál választ a kérdésedre és remélem, hozzásegít a megoldáshoz:)

A soraidat olvasva, nekem is feltûnt a hit és félelem ellentéte, amelyek valóban nem férnek meg egy lapon.
Nem szeretném letenni a voksomat sem a lakásod eladása mellett, vagy ellen, hogy ez jó döntés-e vagy rossz, hiszen jó vagy rossz attól lesz valami, hogy az ember miként éli meg.
De valóban kérdés, hogy mi alapján gondoltad át ezt a dolgot. Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert félelemrõl írsz, ami számomra azt jelenti, hogy a folyamat valamely pontját vagy nem látod át, vagy nem tudod megoldani, vagy nincs benne bizalmad, hited. A félelem mint tudjuk, a bizalom hiánya, ez szerintem bizonyíték erre.
Én is megél(ek)tem hasonló problémákat és bizony sokszor kerített hatalmába a félelem, bizonytalanság. Tudom, hogy van még mit csiszolnom magamban ezeken a dolgokon, de egy dolgot már megtanultam.
Amikor kezdett eluralkodni a félelem rajtam, arra törekedtem, hogy megtaláljam azt a pontot magamban, amely bizalommal tölt el, mert a bizalom nyugalmat ad és nem késztet hirtelen döntésekre, valahogy az ember tudja nem kell sietni, van idõ hogy megtalálja a megfelelõ megoldást.
Tökéletesen igaz, hogy aki Isten felé törekszik, a többi ajándékba adatik... bár Sadmin nem így írta:)
Isten aspektusa az igazság - többek között -, az igazság hit, a hit gát nélküli teremtés (amire irányul). Ha valóban hittel teszel valamit, békében teszed, mert nincs kétség a kimenetelt illetõen.
Írok egy példát az én életembõl, ami valamelyest kapcsolódik:
Volt egy lakás, amit felújítottam. Mindenki azt mondta, minek teszek bele annyi pénzt, nem fogom tudni érvényesíteni az árban. A válaszom az volt, de igen... azt is hozzá tettem, a vevõ bejön ide és beleszeret a lakásba, aki egy diák lesz vidékrõl.
Eredmény:
Elkészült a lakás, meghirdettem. A 3. érdeklõdõ a hirdetést követõ 3. napon délután megnézte, este kezemben volt a foglaló. Szerinted ki volt???? Egy diák Miskolcról. 30 %-kal drágábban adtam el a lakást, mint amennyit a felújítás elõtt ért, így kb 15 %-os pluszban voltam.

Egy nagyon fontos dolog van ebben: egy pillanatig sem merült fel bennem, hogy nem sikerül.
Szerintem ennek alapján vizsgáld meg mit akarsz tenni. Nem az én példám a fontos, hanem az mögöttes gondolat, hogy a kudarc esélye 0.
Tudom, hogy néha nehéz, vagy legalábbis annak tûnik. Én a saját életemben azt a megoldást találtam, hogy elõször magamban keresem meg a bizalmat, hogy képes leszek végig csinálni. Ha kellett, újra és újra megtagadva, ahogy te írtad a sötét felhõket:) Valóban, ismét Sadmin írására hivatkozva, bizonyos képzeteket, meg kell találni a tudatban, aztán megbocsátani azokat, hogy megmaradhasson a tiszta hit.
Tamás
Az elgondolkodó
Az elgondolkodó
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2009.01.01. 18:52

Válasz: megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: apuka » 2009.02.03. 22:15

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat a témához. Kellett egy kis idõ, hogy újra meg újra átgondoljam a helyzetemet, de rájöttem, hogy igazából csak egy helyben topogtam, ahelyett, hogy elindultam volna valamilyen irányban. A kérdésemre kapott válaszok, és eme oldal fõmondatából: ? Az embernek három dolog a legnehezebb az életében: hinni abban, amit nem ismer, bízni abban, amitõl fél, megbocsátani azt, amit nem ért.? kiindulva, nincs más megoldás csak elõre.
Ha leteszem félelmeimet, melyek gátolnak egy döntést meghozni, akkor könnyedén döntök a szûk ösvény mellett. Ehhez ténylegesen szükség van hitre, bizalomra, mert a kimenetelét nem tudom számokban és idõben modellezni, de bizalmam van felé, és hitem, -melyben nincs helye félelemnek és aggódásnak- ami meghozza számomra a megoldást.
Ja és amit még észrevettem, mindezért tenni is kell??
apuka
Az érdeklődő
Az érdeklődő
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.01.15. 22:08

Válasz: megélhetés vagy anyagiasság?

HozzászólásSzerző: Sadmin » 2009.02.03. 23:28

Ha a gondolatod hitté lesz, sorsod is majd változik:)
Sadmin
A tanítvány
A tanítvány
 
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2008.07.18. 17:46


Vissza: Munka

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron
 

Ki van itt

Jelenleg 0 felhasználó van jelen: 0 regisztrált, 0 rejtett és 0 vendég. (Az elmúlt 5 percben aktív felhasználók alapján.)
A legtöbb felhasználó (44 fő) 2014.09.12. 23:36-kor tartózkodott itt.

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég