... lehetnek a teafogyasztásnak a lassúbb anyagcseréjére.
Melegítő, csípős , fűszeres teazamatok
Faháj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, narancshéj – a legfontosabb melegítő hatású fűszerek.
A fahéj ...
... csípős érzésének csökkentője. Emiatt jó célt szolgál minden fajta Pitta túlműködés esetén, akár kívülről, akár belülről alkalmazva.
A száj ápolásában elsősorban jó illata és fogfehérítő hatása ...
...
Kerüld az alkoholtartalmú italokat, a kávét, az erősen fűszerezett és csípős ízű teákat (pl. fahéj, gyömbér, bors, szegfűszeg)
Fontos a folyamatos folyadékpótlás, mindig vigyünk magunkkal ...
... savanyú (föld+tűz), csípős (levegő+tűz), keserű (levegő+éter), fanyar (levegő+föld) támogatja fizikai testünk egészségét. Egy egészséges ember lehetőleg valamennyi ízt fogyassza maximum 3 nap alatt, mert ...
... a csípős érzés jelenik meg, melyeket leginkább hűsítő és olajozó hatású füvekkel tudsz egyensúlyozni, például:
~ orvosi ziliz, szeder, édeskömény, hibiszkusz, ...
... ayurvédikus felhasználási módja. Lássuk, hogyan illeszthető be az ayurvédikus szemléletbe!
A fahéj az ayurvéda által megnevezett hat fajta alapíz közül a csípős ízű tápanyagaink közé tartozik. ...
... és kisebb mértékben a Kapha-Vata embernél a Vata doshát, a Vata-Kapha embernél a Kapha doshát kell növelni.
Tűz elemet erősítő táplálékunk a csípős , a sós és a savanyú ízek. Vata doshát növelik ...
... 6 alapízt különböztet meg (édes, sós, csípős , savanyú, keserű, fanyar), melyet az étkezések során a szájüregben azonnal felismerünk. A vipaka az az íz, amely az emésztést követően létrejön. A vipaka, vagyis ...
... meg, mert így elkerülhetjük a végbél környékének napközbeni irritációját.
A fogápolás során az Ayurvéda javasolja fanyar, csípős és keserű ízű gyökerek vagy ágacskák rágcsálását. Ugyanis ezek ...
... ciszták.
A Pitta doshát a tűz elem alkotja, mely tulajdonságainál fogva a melegséget, a forróságot, a csípős érzést, a könnyedséget, az érzékenységet kölcsönzi az embernek. Ha a Pitta dosha erősebb, ...
... Ilyen tápanyagok pl. a burgonya, rizs, húsfélék, gabonafélék, tojás. A nehezebben emészthető ételek ugyanis lassítják az embert, melyre a pörgős Vata-Pitta embernek szüksége van.
A forró, csípős ...
... íz a föld és tűz elem, a sós íz a víz és a tűz elem, a csípős íz a tűz és a levegő, a keserű íz az éter és a levegő, a fanyar íz a levegő és a föld elem aspektusait hordozza.
Ha az egyes elemek ...
... látja el testét a hideg téli idővel szemben. A Kapha ember inkább válasszon serkentő, melegítő hatású, csípős ételeket.
A bőr védelme a Vata és a Pitta embernek kihívás. A téli szeles idő a ...
... fahéj, kömény, gyömbér, édesgyökér, szerecsendió, szezámmag, macskagyökérfű.
A Pitta okozta depresszió kezelésénél válasszunk Pittát nyugtató étrendet. Kerülendő a sós, a savanyú és a csípős ...
15.
A csípős íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
A csípős íz használata az ázsiai konyhák művészetében egyedülállóan hangsúlyos. Legyen szó bármilyen ételről, biztosak lehetünk benne, hogy csípős ízű fűszerekkel, zöldségekkel is ízesítik. Fogyasztására ...
... A tűz elem a savanyú, a sós és a csípős ételeinkben határozottan jelen van. Nyáron tűz típusú ételt fogyasztani- csak fokozza bennünk az elerőtlenedést és a hőt. Nyári hűsítő tápanyagaink pl. sárgarépa, ...
... gabonafélék, tejtermékek. Helyette fogyasszunk több könnyed ételt, pl. csípős , savanyú, fanyar, keserű, sós ízek. Ezek az ízek felélesztik az emésztő tüzet. A száraz csipszek és sütemények nassolása helyett ...
18.
Az édes íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
A szattvikus táplálkozás szerint a táplálkozásunkban mind a 6 alapíz jelenléte fontos a doshák kiegyensúlyozott működésének szempontjából. A 6 alapíz az édes, a sós, a savanyú, a csípős , a keserű és a ...
... minden íz dominanciájától, így helytelen táplálkozásnak számít a túl sós, a túl csípős , a túl savanyú, vagy a túl édes ételek huzamos ideig tartó fogyasztása. Ezt a négy típust azért emeltem ki, mert Magyarországon ...
... A Pitta által meghatározott ízek a sós, a savanyú és a csípős ízek. Az amúgy is megnövekedett Pittát nyáron érdemes az ezektől eltérő ízekkel egyensúlyozni, melyek az édes, a keserű és a fanyar ízeink. ...